De centrale ondernemingsraad van de politie heeft ondanks het financiële wangedrag wel serieus werk gemaakt van de adviestrajecten voor de nieuwe politieorganisatie. Dat zegt voorzitter Maarten Ruys van de Onderzoekscommissie Cor Politie in een toelichting op de presentatie van zijn rapport.
Volgens Ruys zijn de procedures rond de vorming van de Nationale Politie goed doorlopen. ‘Er zijn veel bronnen geraadpleegd en mensen in het traject betrokken, argumenten aangevoerd en de korpsleiding luisterde naar de cor en paste plannen aan.’
‘Geen snipper van bewijs’
De commissie vond in documenten die onder meer betrekking hadden op het inrichtingsplan, realisatieplan en formatieplan en in interviews geen bewijs van een oneigenlijke beïnvloeding of ‘omkoping’ van de cor.
Aan negentig betrokkenen werd de vraag voorgelegd of er sprake was van mogelijke beïnvloeding. ‘Slechts enkelen gaven aan dat een onheuse beïnvloeding mogelijk was, maar ze konden daar geen enkel voorbeeld van geven. Er was geen snipper van bewijs’, zegt Ruys.
‘Giltay vertoonde dominant gedrag’
Enkele oud-leden van de cor vertelden de commissie dat cor-voorzitter Giltay dominant gedrag vertoonde. Hij zou anderen ‘klein houden’.
Zo zou hij eens gezegd hebben dat ‘je wel heel erg dom moet zijn om hier anders over te denken’. Volgens een cor-lid zei hij dat soort dingen als hij het lastig kreeg en niet zijn punt kon maken. ‘Dat gebeurde regelmatig.’
Giltay kon volgens een ander cor-lid stevig uit zijn slof schieten, met de woorden: ‘zo gebeurt het en zo gaat het worden.’
Toen leden van de cor kritische vragen stelden over de hoge uitgaven door de cor en de verantwoording daarvan, zei Giltay volgens de commissie vaak en onterecht dat hij daarover een akkoord had met de korpschef.
Categorische ontkenningen
Tegenover de signalen over mogelijke beïnvloeding staan volgens de commissie categorische ontkenningen van andere betrokkenen. Zij wijzen erop dat de adviezen van de cor werden voorbereid door commissies.
De commissies overlegden met de ondernemingsraden en schreven op basis daarvan een preadvies. Dat preadvies werd plenair in de cor besproken. Bij de behandeling van de preadviezen hadden de leden van het dagelijks bestuur geen stemrecht.
In een reactie op het rapport meldde de huidige cor-voorzitter Rob den Besten dinsdag dat de cor zich gesterkt voelt door de conclusie van de onderzoekscommissie dat het besluitvormingsproces goed is verlopen.
Commissie sprak uitgebreid met Bouman
De commissie sprak ook uitgebreid met Bouman en legde de stukken die hem betrof aan hem voor. Bouman heeft er voor zijn overlijden, eind juli, niet meer op kunnen reageren. De oud-korpschef had eerder de commissie vooringenomenheid verweten.
Ruys zegt dat daar geen enkele aanleiding voor was. ‘We hebben een feitelijke reconstructie gegeven van het gebeurde. En we hebben rekening gehouden met de context van de grote reorganisatie en tijdsdruk.’
Cor overschreed budget met 7,5 ton
De Tweede Kamer wil snel een debat met minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie over de resultaten van het onderzoeksrapport en de verkwisting van geld door de cor.
Blok erkende dinsdag dat de controle ‘beter had gemoeten’. De cor overschreed tussen 2012 en 2016 de toegekende budgetten met in totaal bijna 750.000 euro.
Lees ook:
Medezeggenschap op koers
Hoe blijft de medezeggenschap op koers om een relevante bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de organisatie? Kom naar het congres Medezeggenschap op koers en leer alles over veranderende organisaties en de rol van de or. Met inspirerende plenaire verhalen, praktijkgerichte workshopsessies, praktijkcases, discussierondes en een informatiemarkt.
Geef een reactie