Vakbond CNV zet grote vraagtekens bij de legitimiteit van de doorstart van modeketen Tuunte. De medewerkers en de ondernemingsraad zijn volgens de bond niet geïnformeerd over de doorstart. De bond vermoedt dat er ook sprake is van leeftijdsdiscriminatie.
Het CNV overweegt juridische stappen. ‘De boel failliet laten gaan, doorstarten met de oorspronkelijke eigenaren en oudere medewerkers op straat zetten. Het is ronduit respectloos’, stelt Roos Rahimi van CNV Vakmensen naar aanleiding van de vrijdag aangekondigde doorstart van de failliete modeketen Tuunte. De doorstart wordt gemaakt met de oude eigenaren en winkelketen Jola Mode.
‘Curator hoort ondernemingsraad te betrekken bij doorstart’
Volgens Rahimi hoort de curator de ondernemingsraad te betrekken bij een doorstart; de 250 medewerkers van de modeketen zouden echter niet op de hoogte zijn gebracht. ‘De rechter heeft eerder in een soortgelijke zaak bepaald dat de curator werknemersvertegenwoordigers niet mag uitsluiten.’
Volgens de bond willen de eigenaren van de ruim veertig winkels tellende keten de oudere medewerkers op straat zetten. Alleen jonge medewerkers zouden bij de doorstart hun baan kunnen behouden.
Rahimi wijst op de uitspraak die het Europese Hof onlangs deed over faillissementen die gericht zijn op voortzetting van de onderneming. ‘Wij denken op basis hiervan dat het regulier ontslagrecht geldt bij Tuunte’, aldus Rahimi. ‘Dat betekent dat er bij de doorstart van Tuunte sprake is van leeftijdsdiscriminatie.’
Curator: ‘Geen afspraken over wie aanbod werk krijgt’
Volgens curator Vincent Jongerius is nu voor in ieder geval 23 winkels zeker dat ze openblijven onder de nieuwe eigenaren. Voor zes is dat zeker niet het geval. Er wordt nog gesproken met de eigenaren van de panden.
Het aantal werknemers dat kan rekenen op een baan na de doorstart is ‘veel minder’ dan de helft van het huidige personeel, zegt Jongerius. ‘Denk eerder aan hooguit enkele tientallen.’ Volgens de curator zijn afspraken gemaakt over het aantal banen, maar zijn er geen afspraken gemaakt over wie een aanbod voor werk krijgt.
Tuunte werd in augustus bankroet verklaard. De keten verkeerde al enige tijd in financiële problemen.
Lees ook:
- EU-Hof kraakt ‘flitsfaillissement’, FNV juicht
- Hoge Raad: or heeft adviesrecht bij doorstart bedrijf
Ontwikkel jezelf op de OR workshopdag!
Kies uit 14 workshops, bijvoorbeeld de Workshop Betere communicatie met de bestuurder.
Geef een reactie