‘Achterlijk’, zo betitelde Pim Fortuin ooit de Islamitische cultuur en kreeg prompt allerlei verbale rotzooi naar zijn hoofd geslingerd. In de betekenis van ‘achter in ontwikkeling’, is achterlijk kennelijk ook van toepassing op de wijze waarop door veel Amerikanen uitleg wordt gegeven aan het onwrikbare recht een wapen te mogen dragen.
Het recht om wapens te mogen dragen werd (1789) expliciet gegeven aan staten om een goed geregelde militie te kunnen vormen. Dat recht los zien van de context – het recht van een land zichzelf te verdedigen – en het tijdsgewricht – 13 staten hadden zich net losgemaakt van hun kolonisator – doet geen recht aan de bedoeling die de Founding Fathers hadden.
Meer dan 11.000 doden per jaar
Die ‘achterlijkheid’ heeft inmiddels geleid tot een enorme winstgevende bedrijfstak en meer dan 11.000 doden per jaar. Aandelen in die branche hebben het predicaat ‘geen risico’, omdat elke aantasting van dat grondrecht een politieke zelfmoord is.
Ook andere bedrijfstakken maken gebruik van een achterstand in ontwikkeling. Nu in het westen het bewustzijn groeit dat roken schadelijk is voor de gezondheid en daarom veel mensen met roken stoppen of er niet aan beginnen, gaan fabrikanten op zoek naar andere markten.
De tabakconcerns verplaatsen hun activiteiten naar landen waar die risico’s nog niet zijn doorgedrongen of simpelweg worden ontkend. Alleen al in Afrika – waar inmiddels 77 miljoen mensen roken – wordt voor 2030 een stijging voorspeld van maar liefst 40%!
Een beleggingsfonds van de tabaks- en de wapenindustrie zal menige niet door scrupules gehinderde en risico vermijdende, belegger doen kwijlen.
Adviesrecht
Dat voorbijgaan aan de bedoeling van de wetgever zien we ook bij het hanteren van de WOR om invulling te geven aan medezeggenschap. Ooit werd ik als consulent medezeggenschap regelmatig door een or geconsulteerd met de vraag of op het genomen besluit het adviesrecht van toepassing was.
Die vasthoudendheid aan dat ‘recht’ deed me op een bepaald moment de vraag stellen wat ze dan wilden adviseren – mocht komen vast te staan dat de bestuurder de verplichting had dit te doen. Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn. Nadien nooit meer iets gehoord van die club…
Theo Brassé is Partner bij Danthe, participatie in besluitvorming
theobrasse@danthe.nl
Op WOR in de praktijk vind je alles wat je moet weten over het adviesrecht
Geef een antwoord