De werkgever mag het loon stopzetten van de zieke werknemer die zijn verplichtingen uit het plan van aanpak niet nakomt.
Werkgever en werknemer zijn verplicht zich in te spannen voor de re-integratie van de zieke werknemer. De werkgever moet bijvoorbeeld een plan van aanpak opstellen. De werknemer moet medewerking verlenen aan het opstellen, evalueren en bijstellen van dat plan.
Onlangs liet het Hof ’s-Hertogenbosch zich uit over deze re-integratieverplichting van de werknemer.
Niet ingestemd met sollicitatieplicht
Een zieke werknemer had niet ingestemd met het bijstellen van zijn plan van aanpak, omdat hierin een sollicitatieplicht was opgenomen die inhield dat de werknemer één keer per week moest solliciteren.
De werkgever kon de werknemer zelf geen passend werk bieden, waardoor re-integratie moest plaatsvinden in een andere onderneming.
Het re-integratiebureau adviseerde de werkgever de werknemer sollicitatie-ervaring te laten opdoen, zodat het individuele re-integratietraject daarop kon worden aangepast. Werknemer weigerde in te stemmen met deze sollicitatieplicht in zijn plan van aanpak, waarna de werkgever het loon had stopgezet.
Proefsollicitaties
Het Hof oordeelde dat de gekozen aanpak van de werkgever redelijk was, nu de werknemer niet over sollicitatievaardigheden beschikte en aan de hand van de ‘proefsollicitaties’ kon worden beoordeeld wat voor begeleiding in zijn geval nodig was. De werkgever had het loon van werknemer terecht stopgezet.
Commentaar
De re-integratieverplichting geldt voor werkgever én werknemer. De zieke werknemer komt deze verplichting niet na door (zoals in de beschreven situatie) niet mee te werken aan het bijstellen van het plan van aanpak, of door bijvoorbeeld passende arbeid te weigeren of zijn genezing te belemmeren. In zulke gevallen kan de werkgever het loon van de werknemer stopzetten of opschorten.
De werknemer heeft dat drukmiddel niet, maar hij kan het UWV wel vragen te onderzoeken of de werkgever aan zijn re-integratieverplichtingen voldoet (of heeft voldaan). Het UWV neemt vervolgens zijn conclusie op in een deskundigenoordeel.
Voldoet de werkgever niet aan zijn verplichtingen, dan kan hem na afloop van 104 weken ziekte van de werknemer een loonsanctie worden opgelegd, waarbij hij het loon van de werknemer over nog eens 52 weken moet uitbetalen.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 22 augustus 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:3752
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.nl
Medezeggenschap op koers
Hoe blijft de medezeggenschap op koers om een relevante bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de organisatie? Kom naar het event Medezeggenschap op koers op 2 november en leer alles over veranderende organisaties en de rol van de or. Met inspirerende plenaire verhalen, praktijkgerichte workshopsessies, praktijkcases, discussierondes en een informatiemarkt.
Geef een antwoord