Or en directie kunnen twisten over het inleveren van collectieve vakantiedagen, maar het Hof verleent geen vervangende toestemming met terugwerkende kracht.
Binnen de onderneming is een kerststop tussen kerst en oud en nieuw gebruikelijk. Over de vraag of en hoeveel vakantiedagen werknemers in ploegendienst hiervoor moeten inleveren, wordt al jarenlang gediscussieerd.
Collectieve aaneengesloten vakantie
Volgens de geldende cao kan de ondernemer na overleg met de or één collectieve vakantiedag vaststellen die ingeleverd moet worden. Instemming is nodig om de werknemers meerdere dagen in te laten leveren. Dat de ondernemer en de or overeenkwamen dat de kerstperiode geldt als een collectieve aaneengesloten vakantie, verandert dit niet.
Nu de or zich steeds heeft onthouden van instemming, vraagt de ondernemer het Hof (met terugwerkende kracht) vervangende toestemming te verlenen voor het inleveren van drie vakantiedagen.
Oordeel Hof
Het Hof wijst het verzoek af tot inleveren van vakantiedagen over de jaren 2014 – 2016. Ook al acht het Hof de redenen voor de kerststop (onderhoud, veiligheid en lagere klantvraag) op zich reëel, het onderhoud betreft een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering en het ondernemersrisico.
De weigering van de or om in te stemmen met de aanwijzing van de collectieve vakantiedagen is hierdoor niet onredelijk. Voor het jaar waarin geen instemming is verzocht, is het niet mogelijk dat achteraf te ‘repareren’. Pas als instemming is gevraagd maar niet is verleend, kan vervangende toestemming worden gevraagd.
Opnieuw in overleg treden
Voor het jaar 2017 oordeelt het Hof dat geen instemming is vereist voor het vaststellen van de eerste dag. Dat de weigering van instemming van de vaststelling van de andere dagen niet onredelijk wordt geacht, geldt ook voor 2017. Wel vindt het Hof het wenselijk dat partijen daarover opnieuw constructief in overleg moeten treden om gezamenlijk een modus te vinden.
Commentaar
Het is de vraag of partijen die modus gaan vinden. Over dit onderwerp wordt immers al jaren gediscussieerd en het Hof besliste dat het weigeren van instemming door de or niet onredelijk was. Aan de andere kant vindt het Hof kennelijk toch dat de or dat standpunt in overweging moet nemen.
Dat het Hof niet meegaat in het inleveren van vakantiedagen met terugwerkende kracht, lijkt me overigens logisch. Bij de planning van de vakantiedagen over die jaren hebben de werknemers hiermee onvoldoende rekening kunnen houden.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch ,24 augustus 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:3680
Esther Markestein-Burgers is advocaat bij Boontje Advocaten
TIP! Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Geef een reactie