Update Met de per 1 juli vernieuwde regels van de Arbowet ziet Inspectie SZW scherper toe op naleving van de Arbowet. De regels voor de oplegging van boetes zijn per 1 september aangepast aan de nieuwe Arbowet en het Arbobesluit. Ook de boetebedragen zijn bekend.
Werkgevers moeten volgens de Arbowet beschikken over een basiscontract met een arbodienst of een bedrijfsarts. Na ingang van de Beleidsregel Boeteoplegging per 1 september kan de Inspectie direct een boete opleggen bij de werkgever die niet over een basiscontract beschikt.
(Lees ook: Arbowet-checklist voor de ondernemingsraad).
Boetes en waarschuwingen
Een boete dreigt ook als in het basiscontract geen afspraken staan over de ondersteuning van de werkgever bij diens verzuimbeleid. Als er één of enkele taakafspraken in het contract ontbreken zal de werkgever eerst een waarschuwing krijgen, vergezeld van een eis tot naleving.
De nieuwe regels voor oplegging van boetes gelden voor alle nieuwe (basis)contracten die vanaf 1 juli 2017 worden gesloten. Die contracten dienen direct aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.
Voor het aanpassen van al vóór 1 juli 2017 lopende contracten geldt een overgangstermijn van één jaar. Alle contracten moeten vóór 1 juli 2018 voldoen aan de nieuwe regelgeving.
Boetebedragen Arbowet
De hieronder vermelde boetebedragen gelden voor bedrijven of instellingen met 500 of meer werknemers. Voor organisaties met minder medewerkers geldt een boetekorting naar rato.
Overtredingen die meerdere keren voorkomen kunnen maximaal drie keer in de berekening van de op te leggen boete worden meegenomen.
Boetes met betrekking tot het basiscontract
- Geen basiscontract: 1.500 euro
- Basiscontract niet compleet: 750 euro
- Ontbrekende afspraken ondersteuning bij verzuimbeleid: 750 euro
- Werkwijze bedrijfsarts ontbreekt: 1.500 euro
- Attendering werknemers op open spreekuur ontbreekt: 1.500 euro
De arbodienst
Voor de arbodienst is er een verplichting om nauw samen te werken met de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) en de preventiemedewerkers. De Inspectie beschouwt het niet naleven van die verplichting als een overtreding. Dat kan leiden tot een waarschuwing of een boete aan het adres van de arbodienst.
De preventiemedewerker moet ten minste één keer per jaar de stand van zaken op het terrein van gezond en veilig werken in het bedrijf bespreken met de ondernemingsraad, de werkgever en de arbodienst of de bedrijfsarts. Bij het niet nakomen van die verplichting kan de werkgever beboet worden.
Boete met betrekking tot de preventiemedewerker
- Geen preventiemedewerker aangewezen: 1.500 euro
Second opinion
De werkgever moet erop toezien dat de bedrijfsarts een second opinion laat uitvoeren door een onafhankelijke bedrijfsarts; een bedrijfsarts die niet werkzaam is binnen de arbodienst of het bedrijf waarin de eerste bedrijfsarts werkzaam is.
(Lees ook: Regels second opinion aangescherpt in Arbowet).
In het basiscontract wordt vastgelegd welke bedrijfsarts(en) de second opinion mogen uitvoeren. De ondernemingsraad of pvt heeft instemmingsrecht (artikel 27, lid 1, onder d, juncto artikel 35c, derde lid, WOR) op de inhoud van het contract.
Boetes met betrekking tot de second opinion:
- Geen mogelijkheid tot second opinion: 1.500 euro
- Niet juist ter beschikking stellen van second opinion: 750 euro
Boete voor bedrijfsartsen
In de Beleidsregel Boeteoplegging staat dat ook bedrijfsartsen beboet kunnen worden als ze hun verplichtingen volgens de nieuwe Arbowet niet nakomen. Bijvoorbeeld als de bedrijfsarts geen klachtenprocedure heeft ingesteld, of zonder onderbouwing niet doorverwijst bij een verzoek om een second opinion.
Volgens de Inspectie zal bij het niet nakomen van verplichtingen in eerste instantie een waarschuwing worden gegeven.
De Inspectie SZW kan in een bedrijf of organisatie onaangekondigd een controle uitvoeren. De werkgever is verplicht mee te werken. De inspecteur kan de werkgever, werknemers, or of pvt vragen stellen, de loon- en personeelsadministratie controleren en uiteraard de werkomstandigheden en het arbobeleid.
Boetes met betrekking tot de bedrijfsarts:
- Geen adequate toegang tot bedrijfsarts: 1.500 euro
- Bedrijfsarts kan werkplek niet bezoeken: 1.500 euro
- Geen afschrift van advies bij ontbreken or of pvt: 340 euro
De Beleidsregel Boeteoplegging Arbowet is gepubliceerd in Staatscourant nr. 46342.
Lees ook:
- Arbowet-checklist voor de ondernemingsraad
- De eisen aan het basiscontract
- Overzicht arbo-artikelen: Nieuwe Arbowet sinds 1 juli volledig in werking
Whitepaper: De vernieuwde Arbowet
Download gratis de whitepaper De vernieuwde Arbowet
Opleiding: De nieuwe Arbowet in jouw praktijk
Met jouw ondernemingsraad in één dag weer helemaal up-to-date met arbozaken.
De nieuwe Arbowet in jouw praktijk
Geef een antwoord