Wie heeft in organisaties de taak om werkstress te signaleren en die bespreekbaar te maken? De meningen daarover verschillen sterk, blijkt uit onderzoek. Goed stressmanagement begint bij duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is. De ondernemingsraad kan een stuwende rol spelen.
Bijna vier op de tien leidinggevenden vinden dat het signaleren en praten over stress een taak is van HR-medewerkers. Een vergelijkbaar percentage vindt dat die taak juist niet bij HR ligt. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van recruitmentbureau Hays onder bijna 1100 werkende Nederlanders.
Stressmanagement vormgeven
Signaleren en bespreekbaar maken van stress horen volgens Hays zeker bij de taken van het lijnmanagement. Uiteraard is de bestuurder eindverantwoordelijk. Ook HR-medewerkers hebben een rol, vooral in de ondersteuning van zowel de leidinggevende als degene die de hoge werkdruk ervaart. Bestuurder, HR en lijn geven bij uitstek samen vorm aan stressmanagement.
Bij ruim driekwart van de leidinggevenden staat stressmanagement niet hoog op de agenda. Dat staat in schril contrast met andere uitkomsten van het onderzoek. Van de ondervraagde Nederlandse professionals zegt negen op de tien stress te ervaren op de werkvloer.
Eenderde vindt de werkdruk over het algemeen ‘te hoog’. Eenderde van de werkenden heeft één of meerdere malen serieus overwogen om vanwege werkstress ontslag te nemen.
- Tip: de Studiedag Arbo voor de or op 12 december besteedt uitvoerig aandacht aan het voorkomen van hoge werkdruk.
Jonge managers hebben moeite stress te herkennen
Hoewel managers in het onderzoek aangeven wel eens bang te zijn dat iemand uit hun team een burn-out krijgt, worden lang niet altijd maatregelen genomen om die gevreesde uitval te voorkomen. Hoog oplopende stress wordt ook niet altijd gezien. Vooral jonge managers (tot 40 jaar) zeggen het moeilijk te vinden signalen van stress bij anderen te herkennen.
Een ander probleem is dat werkgevers meestal maar weinig leren van een burn-out van een werknemer. De uitval wordt vaak als een incident gezien. Volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker doen de meeste werkgevers niets om een nieuwe burn-out te voorkomen.
Hoewel werkdruk als de belangrijkste stressfactor wordt ervaren, drukken ook nog andere stressfactoren hun stempel. Daarbij gaat het vooral om hoge verwachtingen die mensen zichzelf opleggen en te weinig ondersteuning van collega’s en management. Een slechte balans in werk/privé is ook een veelvoorkomende stressfactor.
Wat de ondernemingsraad kan doen tegen werkstress
- Voor de ondernemingsraad is het van belang boven water te krijgen of en hoe werkstress in de organisatie een probleem vormt. Daarvoor is een aantal tools beschikbaar, zoals de Quickscan werkdruk en Checkjewerkstress.
- De Roadmapps Werkstress, Werksfeer en Duurzame inzetbaarheid helpen werknemers bij het bespreekbaar maken van stressproblemen.
- De or kan samen met de preventiemedewerker(s), de bedrijfsarts, HR en de bestuurder maatregelen afspreken om werkstress (beter) te signaleren. Vervolgens kan het beleid tegen stress worden aangescherpt.
- Werkdruk valt onder psychosociale arbeidsbelasting, ofwel PSA. Werkgevers zijn verplicht om een preventief beleid te voeren. Werknemers moeten worden voorgelicht over de risico’s van PSA en over de maatregelen om deze te voorkomen of te beperken.
- De ondernemingsraad kan met behulp van het informatierecht de bestuurder op deze verplichtingen aanspreken. De or kan gebruik maken van zijn initiatiefrecht (art. 23 WOR) en voorstellen doen voor verbetering.
- Op basis van artikel 28 WOR, over de stimulerende taak, kan de or het thema werkstress desgewenst regelmatig agenderen voor het overleg met de bestuurder.
- De ondernemingsraad kan ook beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid stimuleren, door invloed uit te oefenen op de inzet van arbo-instrumenten.
Meer weten over de aanpak van hoge werkdruk en werkstress? Lees ook deze artikelen:
Maak je druk om werkdruk en stress
De ondernemingsraad die het probleem van werkstress wil helpen oplossen, moet eerst antwoord krijgen op een aantal vragen. Tips voor een gestructureerde aanpak.
Arbo-instrumenten als motor voor duurzame inzetbaarheid
De ondernemingsraad kan beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid stimuleren, door invloed uit te oefenen op de inzet van arbo-instrumenten.
Arbo verbeteren? begin bij de RI&E
Een nieuwe RI&E is een uitgelezen kans om de arbeidsomstandigheden in het eigen bedrijf te verbeteren.
Met het vierhoeksoverleg naar effectiever arbobeleid
Ondernemingsraad, bestuurder, preventiemedewerkers en externe arbodienstverleners moeten volgens de aangescherpte Arbowet nauwer gaan samenwerken.
5 methoden voor balans tussen werkdruk en -plezier
Over methoden die gericht zijn op het verkleinen van energievreters en het vergroten van energiegevers.
- Download gratis de whitepaper De vernieuwde Arbowet
- Doe mee aan de Week van de Werkstress (13-16 november).
TIP! Kom naar de Studiedag Arbo voor de or op 12 december, met inspirerende voorbeelden, recent onderzoek en workshops waarmee je je kennis op Arbo-gebied weer up to date kan brengen. Bijvoorbeeld de workshop Heb jij ook zo de pest aan een hoge werkdruk?
Geef een antwoord