De politie discrimineert een politiemedewerkster door haar te verbieden een hoofddoek te dragen in combinatie met haar uniform. De vrouw heeft weinig contact met burgers waardoor een verbod niet noodzakelijk is.
Dat blijkt maandag uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, in een zaak die was aangespannen door de betrokken politiemedewerkster.
De politie gaat de uitspraak grondig bestuderen. Vervolgens zal de politie samen met het ministerie voor Justitie en Veiligheid met een reactie komen.
Uitspraak over alleen deze werksituatie
Het College beperkt zich in de uitspraak tot deze specifieke werksituatie en laat zich niet uit over het dragen van een hoofddoek door vrouwelijke politie-agenten die wel meer contact hebben met burgers.
Het College zou zich opnieuw over zo’n kwestie moeten buigen als die wordt voorgelegd, aldus een woordvoerster van het mensenrechtencollege.
Politie-organisatie wil neutraal zijn
De vrouw is moslima en werkt op de afdeling als assistent ‘intake & service’. Ze beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en mag aangiften opnemen via een videoverbinding. Ze mag dat doen in burgerkleding, met een hoofddoek.
Haar collega’s doen dit werk echter in een uniform. De vrouw wil dat ook, maar het korps staat dat niet toe omdat de organisatie zegt neutraal te willen zijn en dat ook wil uitstralen.
Op de politieambtenaar is volgens de Nationale Politie de ‘Gedragscode lifestyle-neutraliteit’ van toepassing. De gedragscode houdt in dat ieder zichtbaar en herkenbaar teken van onder andere (levens)overtuiging, religie en politieke overtuiging, verboden is.
Dit is nodig voor de neutrale, onpersoonlijke en uniforme gezagsuitstraling van de politie. Het is ook van belang voor de veiligheid van de politieambtenaar zelf, stelt het korps.
Beperkt in de vrijheid van godsdienst
De medewerkster vindt dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst. Het College geeft haar daarin gelijk. De uniforme gezagsuitstraling en de eigen veiligheid van de politieambtenaar zijn zwaarwegende belangen vanuit de politie, zo erkent het College. Maar het College is er in dit geval niet van overtuigd dat die van toepassing zijn op de betrokkene.
Al eerder heeft het College de politie geadviseerd om zichtbare uitingen niet in álle geüniformeerde functies te verbieden.
De vrouw wilde een principiële uitspraak van het College zodat ook andere vrouwelijke agenten hier wat aan hebben die een hoofddoek willen dragen. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de politie zelf aangeeft dat ze meer diversiteit in de gelederen wil.
De uitspraken van het College zijn niet bindend. De politie zegt de uitspraak serieus te zullen nemen, maar stelt ook dat neutraliteit ‘onverminderd belangrijk blijft’ als uitgangspunt bij het politiewerk.
Lees ook:
- Werkgever mag niet zomaar sociale media werknemer checken
- Fitheidstest discrimineert brandweervrouw niet
- Zo bestrijd je discriminatie met de RI&E
Veilig en gezond werken, hoe pak je dat aan? Kom naar de Studiedag Arbo voor de or op 12 december, met inspirerende voorbeelden, recent onderzoek en workshops waarmee je je kennis op Arbo-gebied weer up to date kan brengen.
Geef een antwoord