(Update) Directies van grote bedrijven worden verplicht elk jaar met de ondernemingsraad in gesprek te gaan over de beloningsverschillen in het bedrijf. De directie dient de or ook jaarlijks te voorzien van een duidelijk overzicht van alle lonen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel voor aanpassing van de WOR, waarin de nieuwe verplichting wordt opgenomen. Doel van het oorspronkelijk door oud-minister Asscher geschreven wetsvoorstel is het beter bespreekbaar maken van de beloningsverschillen, ook wel de loonkloof genoemd, in grote bedrijven.
Bij eenvijfde van de bedrijven wordt de beloning besproken
De bestuurder behoort de ondernemingsraad volgens artikel 31d WOR te informeren over onder meer de topsalarissen in het bedrijf. Maar dat wil nog niet zeggen dat de beloning jaarlijks besproken wordt. Uit onderzoek blijkt dat niet alle ondernemingsraden de benodigde schriftelijke informatie krijgen en dat bij slechts eenvijfde van de organisaties de beloning daadwerkelijk ter sprake komt.
Volgens de wetswijziging wordt met een uitbreiding van artikel 23 WOR geregeld dat in bedrijven met ten minste honderd medewerkers minimaal een keer per jaar de beloning, ook die van het bestuur, en de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen in de overlegvergadering wordt besproken.
Onvrede over beloningsverschillen
De versterking van de positie van de ondernemingsraad is volgens de opvolger van Asscher, minister Wouter Koolmees (D66), nodig met het oog op de groeiende maatschappelijke onvrede over de soms grote verschillen tussen topsalarissen en salarissen op de werkvloer. Die ergernis moet ook binnen de muren van bedrijven meer weerklank vinden, is de gedachte. De verantwoording die de bedrijfstop jaarlijks moet afleggen aan de or over de topsalarissen zou bij de top ook bijdragen aan betere bewustwording van de loonkloof.
CDA, VVD en de ChristenUnie, coalitiegenoten van D66, vinden de nieuwe verplichting niet nodig. Zij menen dat de WOR op het punt van beloning al voldoende rechten toekent aan de ondernemingsraad en dat de or de beloningsverschillen zelf actiever bespreekbaar moet maken.
Lees ook:
Bezoek in 2019 de Or wetgeving- en actualiteitendag
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Goed dat het straks verplicht wordt. Vooral omdat het vergezeld wordt van een overzicht.
Toen de Balkenende-norm werd ingesteld (met een latere datum van ingang) is in onze OR het topsalaris van onze bestuurders wel degelijk aangekaart. Wij deden het voorstel om vrijwillig eerder aan de norm te voldoen. Daar werd (uiteraard?) geen gehoor aan gegeven en er werd getracht de indruk te geven dat het toch eigenlijk niet gepast was naar hun salaris en de rechtvaardiging daarvan te vragen.
Met deze aanpassing van de WOR kan een bestuurder zich er niet meer vanaf maken met een nietszeggend antwoord. Verder dan dat gaat het helaas niet. Een OR heeft hierop geen instemmingsrecht en ook zijn er constructies bedacht om niet aan de Balkenende-norm te hoeven voldoen.
Bewustzijn van de loonkloof is er wel, maar de bereidheid om er ook wat aan te doen zeer zeker niet. Veelverdieners zitten in een soort onderlinge ver-plas-wedstrijd waar het streven naar nog meer te ontvangen dan de ander(en) een doel op zich lijkt te zijn.