De arboregelgeving is per 1 juli 2017 op diverse onderdelen aangescherpt. Van werkgevers wordt dan ook meer verlangd. Toch blijkt in de praktijk dat veel werkgevers al niet eens voldeden aan de wetgeving zoals deze voor 1 juli 2017 van toepassing was.
Zo bleek uit cijfers van Inspectie SZW dat ruim 20.000 organisaties geen contract hebben met een arbodienstverlener. Werk aan de winkel! Werkgevers krijgen tot 1 juli 2018 de tijd om bestaande contracten met arbodienstverleners aan te passen aan de vernieuwde Arbowet.
Door Jolande Janssen
In de vernieuwde arboregelgeving is de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot en staat preventie nog meer centraal. Zo is de positie van de preventiemedewerker versterkt, heeft de ondernemingsraad een grotere rol gekregen bij het arbobeleid en zijn de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts aangescherpt.
Het basiscontract
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om zich door deskundigen (bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en/of de arbeids- en organisatiedeskundige) te laten bijstaan bij het uitvoeren van de diverse taken.
Denk hierbij aan ziekteverzuimbegeleiding, toetsen en adviseren van de RI&E, periodiek gezondheidskundig onderzoek (PAGO), aanstellingskeuringen, toegang tot de bedrijfsarts, second opinion en advies over preventie.
De werkgever organiseert het arbo- en verzuimbeleid via een maatwerkregeling of een vangnetregeling. In beide gevallen is het basiscontract verplicht. Het basiscontract stelt minimumeisen aan de overeenkomst tussen arbodienstverleners en werkgevers.
In het basiscontract staat bijvoorbeeld bij welke taken de werkgever zich in ieder geval moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts.
Ondernemingsraad heeft instemmingsrecht
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op het contract met de arbodienstverlener. Daarbij gaat het niet alleen om de keuze van de arbodienstverlener; de ondernemingsraad heeft ook iets te zeggen over de inhoud van het basiscontract.
Zo moet in het basiscontract zijn beschreven hoe het overleg van de bedrijfsarts met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad is geregeld. Deze deskundigen moeten nauw samenwerken en de ondernemingsraad moet daar op toezien.
Werk aan de winkel!
Werkgevers en arbodienstverleners krijgen tot 1 juli 2018 de tijd om bestaande contracten met arbodienstverleners aan te passen. Aanpassen kan door middel van een aanvulling op het huidige contract of door een nieuw contract af te sluiten.
Contracten die na 1 juli 2017 zijn afgesloten moeten direct voldoen aan de wettelijke vereisten. Naast het gegeven dat de ondernemingsraad er op moet toezien dat de arbodienstverlening op orde is, zal ook de Inspectie SZW op de aanwezigheid, de inhoud en de naleving van het basiscontract controleren en kan bij het ontbreken ervan een boete opleggen.
Lees ook:
- Nieuwe Arbowet sinds 1 juli 2017 volledig in werking
- Second opinion is een fopspeen, tenzij de or ingrijpt
- Arbowet-checklist voor de ondernemingsraad
- Quickscan: het profiel van de preventiemedewerker
- Nieuwe boeteregels voor de nieuwe Arbowet
De nieuwe Arbowet in jouw praktijk
Alles weten over de nieuwe Arbowet? Volg de incompany training De nieuwe Arbowet in jouw praktijk.
Geef een antwoord