Ondernemingsraden besteden de nodige tijd aan het vormgeven van hun communicatie met de achterban. Maar ondanks alle inspanningen loopt het voor veel or-en toch min of meer uit op een teleurstelling. Tijd om het roer om te gooien; streef naar meer participatie.
Door Corry Oosterhoorn
Ondernemingsraden stellen PR-commissies in die zich richten op de communicatie van de or met de medewerkers. Hierbij denken ze na over hoe de or zichzelf op de kaart kan zetten, medewerkers informeert over de or-activiteiten en duidelijk kan maken wat het or-werk inhoudt.
Maar slechts een zeer beperkte groep medewerkers leest de nieuwsbrieven, jaarverslagen of bezoekt de intranetpagina van de or. Met de toepassing van social media worden wel wat meer successen geboekt, toch blijft het moeilijk echte betrokkenheid van de achterban te realiseren.
Hoog tijd dus om het roer om te gooien en als ondernemingsraad het accent meer te leggen op participeren van medewerkers in het or-werk, dan er alleen over te communiceren.
Medewerkers worden op allerlei manieren betrokken
In ondernemingen zien we dat medewerkers op allerlei manieren betrokken worden bij het nadenken over ontwikkelingen binnen de organisatie. Sommige organisaties houden werkateliers waarbij medewerkers worden uitgenodigd hun kennis en ervaring in te brengen.
In andere organisaties gebeurt dit bijvoorbeeld in themagroepen, projectgroepen of scrum-teams. Kortom, het samen tot een resultaat komen staat voorop. Voor ondernemingsraden liggen hier ook kansen. Want er zijn veel gelegenheden waarbij de or de medewerkers kan betrekken bij de onderwerpen die hij behandelt.
Ook kansen bij het Arbobeleid
Zo kan de or bij het behandelen van voorgenomen besluiten op verschillende momenten participatie van medewerkers organiseren. De or kan bij knelpunten of nieuwe uitdagingen binnen de organisatie brainstormsessies met medewerkers organiseren. Maar ook bij het vormgeven van zijn rol bij het tot stand komen, uitvoeren en evalueren van het Arbobeleid liggen er kansen voor de or.
Een ondernemingsraad die medewerkers actief betrekt bij zijn werkzaamheden zorgt ervoor dat medewerkers zelf ervaring opdoen met het or-werk. Het wordt concreet en tastbaar voor hen. Daarnaast is het een effectieve manier voor de or om echt te horen wat de medewerkers bezighoudt en maakt de or gebruik van de kennis en ervaring van zijn achterban.
De uitspraak ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ is hier van toepassing. Want hoeveel tijd en energie een or ook steekt in het nog mooier en leesbaarder maken van zijn schriftelijke communicatie, het zal relatief weinig effect opleveren.
Tijd dus voor een andere aanpak. Denk na hoe je als or de overgang kunt maken van communiceren met, naar participeren van je achterban!
Lees ook:
- De or future-proof dankzij een wendbare mindset
- Or-thema’s bespreken via WhatsApp
- Up-to-speed met digitale or-technologie
Meer lezen over or en achterban?
In het boek Or en achterban worden veel praktische tips gegeven om de omgang met de achterban een impuls te geven.
Geef een antwoord