De arbeidsomstandigheden vormen één van de belangrijkste onderwerpen voor een ondernemingsraad. Gezond en veilig kunnen werken is voor iedere werknemer van belang. Hoe kan de or hiermee aan de slag gaan?
Door Wanne van den Bijllaardt
Vooral op het gebied van arbeidsomstandigheden kan de ondernemingsraad veel bereiken voor zijn achterban. De maatregelen zijn vaak concreet en goed te communiceren naar de medewerkers. Als je wilt scoren, dan kan dat vaak met Arbo.
> Gebruik de mogelijkheden van de WOR als je met Arbo en preventie aan de slag gaat. De or heeft instemmingsrecht bij regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim- en re-integratiebeleid (artikel 27 WOR). Daarnaast heb je een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te bevorderen (artikel 28 WOR).
> De ondernemingsraad heeft veel invloed op Arbo en preventie. Hiervoor is kennis nodig. Bedenk of het handig is om een speciale Arbocommissie op te richten binnen de or. Deze kan zich specialiseren in Arbo.
> Zorg ervoor dat Arbo en preventie regelmatig op de agenda staan van de overlegvergadering.
> Bespreek met de bestuurder het budget voor Arbo en preventie.
> Werk gestructureerd. Dat betekent: je intenties vastleggen, het in kaart brengen van de Arbo-risico’s, prioriteiten stellen, een plan van aanpak maken, overleggen met de bestuurder en de afspraken bewaken.
> Alle risico’s die het werk voor werknemers met zich meebrengt, moet de werkgever vastleggen in een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Onderdeel van de RI&E is een plan van aanpak. Let erop dat de RI&E actueel is. Zijn er geen nieuwe risico’s? Zijn er geen nieuwe manieren om risico’s tegen te gaan?
> Elk bedrijf moet ten minste één werknemer aanwijzen als preventiemedewerker. De preventiemedewerker helpt de werkgever met de uitvoering van het Arbobeleid. De or heeft instemmingsrecht bij de aanstelling van de preventiemedewerker. Zorg ervoor dat de juiste persoon als preventiemedewerker aan de slag gaat.
> Overleg met de verschillende Arbodienstverleners (bijvoorbeeld de preventiemedewerker, vertrouwenspersoon, bedrijfsarts, Arbodienst) in jouw organisatie.
> Als de arbeidsomstandigheden niet goed zijn dan kun je de Inspectie SZW inschakelen. De or heeft het recht om de inspecteur te vergezellen als die langskomt en kan hem onder vier ogen spreken.
> Communiceer je successen met de achterban.
Dit artikel van Wanne van den Bijllaardt is gepubliceerd in OR magazine.
Tip: Download gratis de whitepaper De vernieuwde Arbowet
Lees ook:
- Heeft jouw organisatie de arbodienstverlening al op orde?
- Arbo verbeteren? begin bij de RI&E
- Met succes veiligheids- en gezondheidsgedrag beïnvloeden
- Met meer vitaliteit minder ziekteverzuim
- Hoe de or kan bijdragen aan veilig werken
- Werkdruk aanpakken: voorbij de hypes en de mythes
- Checklist: psychische aandoeningen bespreekbaar maken
De nieuwe Arbowet in jouw praktijk
Alles weten over de nieuwe Arbowet? Volg de incompany training De nieuwe Arbowet in jouw praktijk.
Hoe ver reikt het instemmingsrecht van de or t.a.v. regelingen op het gebied van arbo en verzuim. Is bijvoorbeeld de hoogte en samenstelling van het arbobudget instemmingsplichtig? Of alleen wanneer dit deel uitmaakt van een (instemmingsplichtig) arbobeleidsplan? Is een procedure voor werkplekonderzoeken instemmingsplichtig?