Vakbond FNV heeft sinds 2014 een flink deel van zijn invloed verloren doordat het een reeks grote cao’s niet kon afsluiten. Het gaat daarbij om circa anderhalf miljoen werknemers. Dat blijkt uit gegevens van werkgeversorganisatie AWVN. Het CNV wist juist wel een aantal grote akkoorden te sluiten.
In de eindevaluatie cao-seizoen 2017 van Nederlands grootste werkgeversvereniging AWVN hekelt directeur arbeidsvoorwaardenbeleid Gerard Groten de volgens hem in 2017 ontstane ‘hyperfocus’ op loonstijging. De recente, hard gespeelde centrale looneis van 3,5% van de FNV is daar volgens een aantal werkgevers een voorbeeld van.
Duurzame inzetbaarheid, wendbaarheid en modernisering van de cao
Groten geeft aan loon zeker belangrijk te vinden, maar zegt in de cijfers te zien dat afspraken over duurzame inzetbaarheid, wendbaarheid en modernisering van de cao achterblijven.
Sommige werkgevers geven aan in de cao-onderhandelingen beter te hebben kunnen overleggen met het CNV, dat zich meer inzet op ontwikkeling van werknemers. Een probleem voor de FNV is dat de soms als onwrikbaar ervaren looneis van de bond volgens werkgevers niet altijd meer in verhouding staat tot de organisatiegraad van de FNV.
De directie van supermarktketen Jumbo heeft naar eigen zeggen uit ergernis over het ‘conflictmodel’ van de FNV in 2017 een arbeidsvoorwaardenregeling afgesproken met de ondernemingsraad. Half februari 2018 zette de directie van discounter Action de FNV eveneens buiten de deur, toen die volgens Action op het eind van de onderhandelingen met de centrale looneis kwam.
Met de afnemende organisatiegraad kijken volgens de AWVN werkgevers ook naar andere informatiebronnen en mogelijkheden voor het vinden van draagvlak. Dat kan een consultatie onder het eigen personeel zijn. Zo gaf de horeca, waar sinds 1 april 2014 lange tijd geen cao meer gold, zelf vorm aan arbeidsvoorwaarden. Eind 2017 werd (met het CNV) toch nog een akkoord bereikt over een nieuwe horeca-cao.
In 2017 geen FNV-handtekening meer onder 28 cao’s
In 2014 werd één akkoord zonder de FNV gesloten, in 2017 stond er geen FNV-handtekening meer onder 28 cao’s. Het ging in veel van die gevallen om grote cao’s, bij onder meer AH Logistics, enkele banken en Achmea. In de eerste twee maanden van 2018 werden vijf akkoorden gesloten, waarbij het CNV wel instemde en de FNV niet.
Ongeveer 4 miljoen werknemers vallen nu nog onder een cao met de FNV.
De FNV zegt in een reactie op de bevindingen van de AWVN dat als FNV-leden niet instemmen met afspraken ‘omdat daar verslechteringen in zitten’, de bond dan dus geen akkoord sluit. Volgens een FNV-woordvoerder is er geen sprake van een bewust beleid om cao-onderhandelingen te boycotten. De opstelling van de bond leidt in veel cao’s juist wel tot betere afspraken voor de werknemers, aldus de woordvoerder.
‘Andere bonden tekenen wel regelmatig voor verslechteringen’
De FNV vindt dat ‘andere bonden wel regelmatig tekenen voor verslechteringen’. Dan gaat het volgens de FNV om onder meer koopkrachtverlies, lagere aanloopschalen voor uitzendkrachten in supermarkten, afschaffen van toeslagen, onzekere roosters, langere flex in de horeca en lagere lonen voor beroepsbegeleidend leren.
Zo gaat, in de ogen van de FNV, ‘de race naar beneden door en krijgt werkend Nederland nooit zijn faire deel.’ De bond wijst erop dat het IMF pleit voor flink hogere lonen in Nederland, net als DNB ‘en talloze instituties en economen’ dat al eerder deden. Soms vergeten ze daarbij dat minder flex de sleutel is tot hogere lonen, zo stelt de bond.
Lees ook:
- Akkoord Jumbo en cor over arbeidsvoorwaarden
- Ook Action kiest voor arbeidsvoorwaardenregeling met or
Or & Arbeidsvoorwaarden
TIP! Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Jaarboek arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap
Het Jaarboek arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap 2017 bespreekt op multidisciplinaire wijze diverse arbeidsvoorwaardelijke onderwerpen die dagelijks voorkomen in de praktijk.
Geef een reactie