Ahold-dochter Gall & Gall wil een arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) afsluiten met de ondernemingsraad. De directie van de slijterijketen wil niet meer met de FNV onderhandelen over een nieuwe cao. Ahold steunt het voornemen van Gall & Gall.
Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De onderhandelingen tussen de FNV en Gall & Gall verliepen al jaren moeizaam. Uit een in 2017 gehouden enquête van de FNV onder de 1200 medewerkers van Gall & Gall bleek volgens de bond dat er klachten leven over werkdruk en de veiligheidssituatie in de winkels.
De respondenten van de enquête gaven volgens de bond aan een voorkeur te hebben voor een cao.
Net zoals eerder bij Jumbo en Action gebeurde wil de directie van Gall & Gall met de ondernemingsraad om de tafel over de invulling van de arbeidsvoorwaarden. De reden daarvoor is volgens een woordvoerder van Ahold dat de or dichterbij de medewerkers staat, de organisatie goed kent en in staat is de achterban bij de onderhandelingen te betrekken.
Niet de norm binnen Ahold
De Ahold-woordvoerder zegt in De Telegraaf dat Ahold de keuze van Gall & Gall steunt, maar zegt ook dat een AVR ‘niet de norm wordt binnen Ahold.’
In 2017 botsten Ahold en de FNV met elkaar over de cao voor de AH-distributiecentra. Voor de medewerkers van de distributiecentra werd vervolgens wel een akkoord gesloten met het CNV. FNV-bestuurders verwierpen dat akkoord omdat het de distributiewerkers in ‘een carrousel van onzekerheid’ zou brengen.
Afgelopen donderdag bleek uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN dat de FNV in de afgelopen drie jaar voor circa anderhalf miljoen werknemers geen cao meer heeft kunnen afsluiten.
FNV-advieslijn voor Jumbo-medewerkers
In 2017 besloot de directie van Jumbo met de eigen or Supply Chain een arbeidsvoorwaardenregeling te treffen. De FNV werd op de stoep gezet. De bond heeft inmiddels een juridische advieslijn geopend voor de ruim drieduizend distributiemedewerkers van Jumbo. In maart wordt de inhoud van de AVR voorgelegd aan elke medewerker.
FNV-bestuurder Debbie van Leiden is er niet gerust op. ‘Wij krijgen de eerste signalen binnen dat niet iedereen snapt wat de AVR precies inhoudt. Er zijn een hoop misverstanden. We willen via de advieslijn distributiewerkers beter voorlichten, zodat ze een goede keuze kunnen maken.’
Van Leiden adviseert de medewerkers om zich goed te informeren en voorlopig geen handtekening te zetten. ‘Want na het zetten van de handtekening maakt de AVR onderdeel uit van je individuele arbeidsovereenkomst en sta je volledig buiten spel.’
Lees ook:
- Meer cao’s zonder handtekening FNV
- Ook Action kiest voor arbeidsvoorwaardenregeling met or
- Akkoord Jumbo en cor over arbeidsvoorwaarden
- Or als onderhandelaar bij cao-afspraken
Or & Arbeidsvoorwaarden
TIP! Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Jaarboek arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap
Het Jaarboek arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap 2017 bespreekt op multidisciplinaire wijze diverse arbeidsvoorwaardelijke onderwerpen die dagelijks voorkomen in de praktijk.
Geef een reactie