De arbeidsveiligheid in Nederland schiet tekort. Het aantal ernstige arbeidsongevallen loopt de laatste jaren verder op en is te hoog. Werknemers werken vaak ongezond en onveilig, meldt Inspectie SZW. Vooral bij kleine bedrijven, die vaak geen RI&E hebben, moet veiligheid meer aandacht krijgen.
Dat meldt Inspectie SZW vandaag in het rapport ‘de Staat van de Arbeidsveiligheid 2018’. De Inspectie doet in het rapport een beroep op werkgevers en werknemers om arbeidsveiligheid hoog op de agenda te zetten ‘en daarnaar te handelen’.
In 2016 stierven ruim 4.100 mensen door een beroepsziekte
De centrale boodschap van inspecteur-generaal Marc Kuipers is dat de arbeidsveiligheid tekortschiet en dat bij ongewijzigd beleid het aantal beroepsziekten in 2025 15% hoger zal zijn dan nu. Terwijl in 2016 al ruim 4.100 mensen overleden als gevolg van een beroepsziekte, zegt Kuipers. Jaarlijks overlijden tussen 50 en 70 werknemers als gevolg van een ongeval op het werk.
De Inspectie wijst erop dat bijna 60.000 mensen werken in bedrijven waar zij kunnen worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, zonder dat deze bedrijven de risico’s voldoende beheersen.
Van alle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, beschikt volgens Kuipers maar 15% over de verplichte registratie gevaarlijke stoffen. En vier van de vijf risicobedrijven hebben geen (verplichte) beoordeling uitgevoerd voor blootstelling van werknemers en de grenswaarden van gevaarlijke stoffen.
Risico’s niet geïnventariseerd
In totaal heeft volgens de Inspectie slechts 27% van de bedrijven belangrijke risico’s geïnventariseerd. Dit zijn met name de grote bedrijven, waar 60 procent van de werknemers werkt.
Kleine bedrijven hebben vaak geen of een onvolledige RI&E. Het aantal ernstige ongevallen bij kleinere bedrijven ligt verhoudingsgewijs veel hoger dan bij middelgrote en grote bedrijven.
Het aantal arbeidsongevallen onder uitzendkrachten neemt nog steeds toe. Eén van de vijf geregistreerde slachtoffers is uitzendkracht. Ook jonge werknemers zijn vaker slachtoffer. Relatief de meeste arbeidsongevallen, ook die met dodelijke afloop, doen zich voor bij de leeftijdsgroep van 55 jaar en ouder.
Zorg, industrie, bouw, handel en zakelijke dienstverlening
In de sectoren zorg, industrie, bouw, handel en zakelijke dienstverlening komen tweederde van alle (nieuwe) beroepsziekten voor. Bij de meeste beroepsziekten gaat het om rug- en gewrichtsklachten en psychische aandoeningen.
Bij beroepsziekten met dodelijke afloop betreft het meestal kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Vaak komt dat door blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals asbest, lasrook en kwartsstof.
Stoffencheck-app
In de hoop werknemers beter te kunnen informeren over de stoffen in hun werkomgeving, presenteren Inspectie SZW en de FNV de ‘Stoffencheck-app’. Die vertelt per stof wat de risico’s zijn, of je er ziek van kunt worden en welke maatregelen nodig zijn om veilig te werken.
De rol van de ondernemingsraad
Bij het controleren, stimuleren of afdwingen van veiligheidsbeleid heeft de ondernemingsraad een belangrijke taak. Besluiten over arbeidsomstandigheden vallen onder het instemmingsrecht, daarnaast kan proactief handelen en openstaan voor meldingen van groot belang zijn. Lees meer over hoe de or daadwerkelijk kan bijdragen aan veiligheid.
- Inspectie SZW, Staat van de Arbeidsveiligheid 2018
- Nieuw: opleiding De Arbowet in jouw praktijk. In één dag ben je weer up-to-date!
- Download gratis de whitepaper De vernieuwde Arbowet
Lees ook:
- Arbo verbeteren? begin bij de RI&E
- Hoe de or kankerverwekkende stoffen kan helpen vervangen
- Nieuwe bepalingen over omgang met gevaarlijke stoffen
Geef een antwoord