Je kunt niet op nieuwswebsites kijken of je leest over de stakingen in het streekvervoer. Door het hele land heeft FNV stakingen georganiseerd. In het Haarlems Dagblad is zelfs te lezen dat FNV-bestuurder Veronika Teunissen verwacht dat vanaf 25 juni de buschauffeurs voor onbepaalde tijd in staking gaan.
Een bizarre situatie als je het mij vraagt. En dit alles voor verlaging van de werkdruk. CNV laat weten dat zij pogingen blijven doen om er met de werkgevers uit te komen. ‘Staken is voor ons geen doel, maar een uiterst redmiddel en helaas op dit moment noodzakelijk om de werkgevers te doen overtuigen dat de werkdruk binnen het OV schandalig hoog is’ aldus een woordvoerder van het CNV.
5 minuten de tijd om naar het toilet te gaan
In het kort komt het er op neer dat de vakbonden willen dat buschauffeurs na 2,5 uur werken 5 minuten de tijd krijgen om naar het toilet te gaan. Blijkbaar mogen de werkgevers niet verwachten dat werknemers langer dan 2,5 achter elkaar arbeid verrichten zonder sanitaire stop. En niet zomaar een, maar een van 5 minuten.
Nu zijn er natuurlijk tal van beroepen waar je niet zomaar van je post af kunt… ook niet na 2,5 uur. Denk maar aan een kassamedewerker in een supermarkt, militairen of vrachtwagenchauffeurs. Vind ik daarom de eis van de vakbonden onredelijk?
Welnee! Ik denk juist dat het goed is dat er afspraken worden gemaakt over de randvoorwaarden om je werk goed te kunnen blijven doen. De discussie begint er echter nu wel een te worden van wie de langste (adem) heeft.
Met de ondernemingsraad afspraken maken
De werkgevers hebben inmiddels aangegeven op bedrijfsniveau met de ondernemingsraad afspraken te willen maken die passend zijn voor de organisatie. Hier is zeker wat voor te zeggen. Waarom zou je immers niet met de werknemers zelf in gesprek gaan om iets waar zij zelf last van hebben op te lossen? Daar is een vakbond in principe helemaal niet voor nodig.
De vakbonden denken daar echter anders over. Wilfred Jonkhout van FNV Streekvervoer is absoluut geen voorstander van het idee dat werkgevers afspraken op bedrijfsniveau maken met hun ondernemingsraad. ‘Dan geldt er in elk bedrijf iets anders. In marktwerking is dit een groot gevaar, omdat je dan concurrentie kunt krijgen op arbeidsvoorwaarden.’
Concurrentie op arbeidsvoorwaarden
Plaspauzes regelen met de ondernemingsraad betekent volgens de FNV concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Serieus?!? Het zijn plaspauzes… we hebben het niet over het aantal vakantiedagen of salarisschalen. Je kunt het natuurlijk ook groter maken dan het is.
Stop dus allebei met dit kinderachtige gedoe en zorg als vakbond en werkgevers dat er afspraken komen. Of dit nu uiteindelijk geregeld wordt door de vakbonden en werkgevers of dat de werkgevers met de ondernemingsraad tot afspraken komen… maakt dat nu zoveel uit?
Mark Capel is specialist in arbeidsverhoudingen en medezeggenschap en directeur van TRAINIAC.
Or & Arbeidsvoorwaarden
Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Combinatiepakket OR Digitaal: de ideale ondersteuning voor or-leden
Met dit handige combinatiepakket heb je alles wat je als or-lid moet weten digitaal bij de hand!
Geef een antwoord