Agile werken is inmiddels in veel organisaties niet meer weg te denken. Ooit ontwikkeld als werkproces voor IT-afdelingen, worden agile-praktijken nu ook door andere bedrijven en businessteams benut om efficiënter en meer doelgericht te kunnen werken.
Om de huidige status van agile te kunnen bepalen heeft Wemanity internationaal onderzoek gedaan. Hieruit komen vijf trends in agile werken naar voren.
Trend 1: Agile wordt volwassen
Werknemers en organisaties worden volwassener op het gebied van agile. Nederlandse respondenten geven zichzelf gemiddeld een 8 als het gaat om persoonlijke kennis op dit terrein. Ook blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde organisaties minstens drie jaar op deze wijze werkt en de grootste groep respondenten heeft zo’n vijf tot tien jaar persoonlijke agile ervaring.
Het is dan ook niet verrassend dat het merendeel (83%) de voordelen van agile inziet. Vooral uit Nederland komt dit positieve geluid: zo’n 94 procent ziet de voordelen van agile in, ten opzichte van 75 procent in België en 60 procent in Frankrijk.
Trend 2: Enterprise agile is populair
Vooral de IT-afdelingen werken momenteel agile (34%). Agile ontstond immers in die teams, om snel en accuraat om te kunnen gaan met onder meer bugs in de codering. Toch blijkt dat agile ook voor andere teams kan werken, er liggen kansen voor business teams (72%) en vooral marketingteams (76%). Er wordt toegewerkt naar corporate agile, geïntegreerd samenwerken van de gehele organisatie, maar massaal wordt dit nog niet toegepast.
- Tip: Met de Masterclass Or en Agile werken leer je wat de rol van de ondernemingsraad kan zijn bij agile werken in de organisatie en ook hoe de or voor zichzelf de agile-principes kan toepassen.
Eén op de vijf van de bedrijven is bezig te schalen naar de volledige organisatie en ongeveer één op de tien procent werkt al volledig agile. Op bedrijfsniveau werkt een kwart van alle teams agile, en in 20 procent van de gevallen meer dan de helft van de teams binnen een organisatie.
Nederland blijkt het verst te zijn met het schalen van agile over de hele organisatie. In België loopt men nog achter, maar hier is wel de grootse groep te vinden die erover nadenkt agile te gaan inzetten.
Trend 3: Agile staat boven methode
Er zijn meerdere vaste frameworks die veel genoemd worden door respondenten als: Scaled Agile Framework, Enterprise Scrum, Integrated Agile Transformation model. Toch blijkt maatwerk het populairst.
Grofweg tweederde van de ondervraagden verkiest een custom-made framework boven bestaande modellen voor agile transformatie. Het is dus niet altijd meer nodig om bestaande modellen in je hoofd te stampen. Custom made frameworks worden immers op maat gemaakt, een vorm die past bij de visie van een bedrijf.
Trend 4: Agile is niet meer weg te denken in de toekomst
Het rapport is duidelijk over de toekomst van agile: het overgrote merendeel van de respondenten (86%) geeft aan dat agile noodzakelijk is in de toekomst en bijna driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het de norm wordt.
Vooral door de snellere time-to-market, de koppeling tussen business en IT en de mogelijkheid wisselende prioriteiten te managen zien de respondenten in agile een werkwijze die bij uitstek geschikt is voor de toekomst.
Behalve agile zelf, worden volgens het rapport ook andere concepten binnen de agile-familie belangrijker. Met name van Continuous Delivery, Design Thinking en Growth Hacking gaan volgens de respondenten een belangrijke rol in de toekomst spelen.
Trend 5: DevOps is de next big thing
DevOps is een ontwikkeling die uit hetzelfde gedachtegoed voortkomt als Agile. Bij DevOps draait het om constant ontwikkelen, testen en terugkoppelen. Hierdoor wordt een product of dienst flexibeler en kan het sneller worden aangepast aan de wensen die ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (46%) van de respondenten DevOps zeer belangrijk acht.
Opvallend is wel dat bij meer dan de helft van de respondenten geen DevOps-expert aanwezig is op de werkvloer. Daarentegen heeft een kwart van hen het voornemen een DevOps in de agile teams te implementeren. De implementatiefase verschilt echter per land.
De rol van de ondernemingsraad bij agile werken
Implementatie van agile in de organisatie heeft gevolgen voor de organisatiestructuur en de bemensing, voor functiebeschrijvingen en loopbaanpaden. In dat geheel speelt de or vanzelfsprekend een belangrijke rol, door middel van overleg, instemming, advies en eigen initiatief. Een ondernemingsraad kan de agile-werkwijze ook heel goed toepassen op de eigen werkzaamheden.
Lees ook:
- Wat agile werken betekent voor de ondernemingsraad
- Agile-praktijken toepassen in jouw organisatie (met drie praktijkcases)
Het artikel ‘Trends in agile werken’ is eerder gepubliceerd op PWnet.
Masterclass: Or en Agile werken / Erasmus Universiteit
Met de Masterclass Or en Agile werken leer je wat de rol van de or kan zijn bij agile werken in de organisatie en ook hoe de or voor zichzelf de agile-principes kan toepassen. Deze masterclass op 20 november wordt gegeven in samenwerking met de Erasmus Universiteit.
Geef een antwoord