Organisaties die zich voor langere tijd toeleggen op diversiteitsbeleid melden dat 30% vrouwen in de top haalbaar blijkt. Reden voor de ministerraad om vol in te zetten op ‘stevige maatregelen’, als in 2019 geen betere doorstroom van vrouwen naar de top is bereikt.
De inspanningen van het Nederlandse bedrijfsleven om vrouwen naar hogere posities te laten doorstromen kenschetse minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) eerder dit jaar als ‘om te huilen’. Het tempo waarmee culturele diversiteit en genderdiversiteit naar en in de top toenemen, ligt veel te laag.
Van Engelshoven zei in maart ‘niet langer te kunnen toestaan dat een grote groep bedrijven de andere kant op kijkt als het gaat om het aandeel vrouwen in de top. Een heel groot deel van de bedrijven doet helemaal niets om werk te maken van een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de top van hun bedrijven. De maat is vol.’
Streefpercentage van minstens 30% vrouwen op topposities
Vorige week werd duidelijk dat de 262 organisaties, die werken volgens de regels van het Charter Talent naar de Top, wel in staat zijn gebleken het streefpercentage van minstens 30% vrouwen op topposities te halen. Deze organisaties kunnen zich met 36,9% vrouwen in de Raad van Commissarissen en 27,2% vrouwen in de Raad van Bestuur koplopers in Nederland noemen.
Het wettelijk streefcijfer is een minimum van 30% m/v-verdeling in bestuur en toezicht. De Nederlandse vennootschappen die onder de Wet bestuur en toezicht (Wtb) vallen halen dat streefcijfer bij lange na niet: gemiddeld gaat het bij hen om 16% vrouwen in de RvC, en nog geen 12% vrouwen in de RvB.
Uit de cijfers van het Charter Talent naar de Top, dat inmiddels elf jaar bestaat, blijkt dat het aandeel vrouwen in de top duidelijk sterker toeneemt in organisaties waar m/v-diversiteitsbeleid beter ontwikkeld is.
Het kan dus wel
Het kán dus wel, zegt voorzitter Caroline Princen van de Commissie Monitoring Talent naar de Top. Volgens haar is daarmee een wettelijk quotum voor meer vrouwen aan de top ‘onafwendbaar’.
Het kabinet zegt met stevige maatregelen te komen als er in 2019 geen betere doorstroom van vrouwen naar de top is bereikt. Of er een quotum kom tis niet bekend. Ook de arbeidsmarktpositie van medewerkers met een migratieachtergrond is nauwelijks verbeterd, terwijl er een groeiend aantal openstaande vacatures is.
De ministerraad vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies over maatregelen die culturele diversiteit en genderdiversiteit in de top van het bedrijfsleven kunnen vergroten.
Net als de voorgaande jaren zijn vrouwen in de top nu het best vertegenwoordigd bij werkgevers- en werknemersorganisaties, gevolgd door woningcorporaties. De sector consultancy en organisatie/HR scoort wat diversiteit betreft het minst.
Taak ondernemingsraad bij diversiteitsbeleid
De ondernemingsraad heeft voor diversiteitsbeleid een controlerende en stimulerende taak volgens de Wet op de ondernemingsraden (artikel 28). De or bevordert de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, waakt tegen discriminatie en stimuleert ‘de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de onderneming’. Diversiteitsbeleid heeft ook betrekking op instemmingsplichtige zaken zoals werving en selectie en scholing.
Omdat het kan! – Handvatten voor een inclusieve arbeidsmarkt
Het boek Omdat het kan! biedt nieuwe kennis en geeft concrete handvatten om direct aan de slag te gaan met inclusief HRM.
Succesvol onderhandelen
Wil je als or-lid een volwaardige gesprekspartner zijn aan de onderhandelingstafel? Volg dan de cursus Succesvol onderhandelen met de bestuurder
Geef een antwoord