Werkgevers krijgen vanaf 2020 een compensatie als zij een transitievergoeding moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Koolmees van SZW.
Volgens de wet heeft iedereen recht op een transitievergoeding, dus ook mensen die na een langdurige periode van ziekte te maken krijgen met ontslag. In deze gevallen is de financiële last voor werkgevers wel zwaar, reden waarom minister Koolmees met het voorstel voor compensatie kwam. Dat past ook in het streven van het Kabinet om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken mensen aan te nemen.
Hier staat wel een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
De compensatie komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat wel een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
De fractie van GroenLinks in de Eerste Kamer wil nog wel van de minister weten of de compensatie geldt voor alle werkgevers, of dat er een grens is aan de omvang van een onderneming om voor de compensatie in aanmerking te komen.
Ook voor eerder betaalde transitievergoedingen
De regeling gaat in per 1 april 2020. De compensatie moet uiterlijk zes maanden na betaling van de volledige (transitie)vergoeding aangevraagd worden.
De aanvraag voor compensatie geldt voor vergoedingen die worden verstrekt op of na 1 april 2020, maar ook op vergoedingen die daarvoor (tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020) zijn betaald. Voor deze ‘oude” gevallen geldt dat een aanvraag uiterlijk 30 september 2020 moet worden ingediend.
Zo wordt voorkomen dat er verschil ontstaat tussen werkgevers die vlak voor en werkgevers die vlak na 1 april 2020 een (transitie)vergoeding betalen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Volgens het wetsvoorstel krijgen cao-partijen meer ruimte om af te wijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. De cao moet dan wel voorzien in een redelijke financiële vergoedingsregeling, of in voorzieningen die voor de betrokken werknemer de kans op nieuw werk vergroten.
Lees ook:
- Uitsluiting transitievergoeding AOW-gerechtigden
- Transitievergoeding bij reorganisatiebesluit
- Wetsvoorstel: soepeler ontslag, eerder transitievergoeding
Or & Arbeidsvoorwaarden
Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden.
Kom naar Medezeggenschap op koers: over de kracht van de or in dynamische tijden
Hoe ontwikkel je de or om krachtig te opereren in deze turbulente tijden? Kom op 1 november naar het congres Medezeggenschap op koers, met onder meer workshops gericht op teambuilding en persoonlijke ontwikkeling, een plenaire sessie en een informatiemarkt.
Dus; langdurig ziek dan betaal je in het jaar van ziekte je volledig eigen risico, je eigen bijdrage indien nodig en dat alles zonder enige vorm van compensatie.
Je werkgever heeft het uiteraard veel zwaarder als zijn zieke medewerker en mag deze dan ook heel makkelijk ontslaan. de kosten die hieraan zijn verbonden worden door de regering vergoed.
Wat een super plan van deze de minister; schaamteloos de hufterigheid voorbij.