Worden de rechten die de ondernemingsraad van een bedrijf heeft opgebouwd (bijvoorbeeld enquêterecht) overgenomen door een nieuw te vormen bedrijf waarmee men is gefuseerd?
Het hangt van de soort fusie af (namelijk een bedrijfs-, een aandelen-, een juridische, een organisatorische of een veilingfusie) en wat de exacte situatie na de fusie wordt. Maar kortweg is het zo dat, als er na een fusie een nieuw bedrijf ontstaat, dan de rechten van de or van het oude bedrijf niet overgaan op de or van het nieuwe bedrijf. En er dus weer van begin af aan begonnen moet worden.
Mogelijk is in een convenant te regelen dat de nieuwe or aangemerkt moet worden als de rechtsopvolger van de oude or en dan zou hij de rechten kunnen overnemen. Maar de vraag is of de nieuwe bestuurder aan zo’n convenant gebonden kan worden.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Fusies en de rol van de or
De eendaagse opleiding Fusies en de rol van de or leert je hoe de or de juiste aanpak kan vinden in de diverse fasen van een fusie.
Kom naar Medezeggenschap op koers: over de kracht van de or in dynamische tijden
Hoe ontwikkel je de or om krachtig te opereren in deze turbulente omgeving? Kom naar het congres Medezeggenschap op koers, met onder meer workshops gericht op teambuilding en op persoonlijke ontwikkeling.
Geef een antwoord