Het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (GCA) wacht het advies van de ondernemingsraad niet af bij een besluit tot bedrijfsbeëindiging. De Ondernemingskamer oordeelt in dit geval mild. Maar daar hoeft een or niet altijd van uit te gaan.
Het GCA gaat over tot bedrijfsbeëindiging, omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het verlenen van medische zorg aan asielzoekers aan een ander gunt. De ondernemingsraad wordt advies gevraagd, zodat medio mei 2017 het besluit wordt genomen en medewerkers tijdig ontslag aangezegd kunnen worden.
GCA stelt nog in overleg te zijn met de vakbonden over mogelijk aanvullende afspraken. Op 1 juni 2017 neemt GCA het definitieve besluit. Het advies van de or volgt pas op 2 juni 2017.
Ondernemingskamer
Volgens de or is het besluit prematuur, omdat alternatieven voor bedrijfsbeëindiging onvoldoende zijn onderzocht en de personele gevolgen onduidelijk zijn. Deze grond wijst de Ondernemingskamer af, het is duidelijk dat GCA geen werk en geen inkomsten meer heeft na 1 januari 2018. Wel gaf GCA onterecht de or geen kans te adviseren over de voorgenomen maatregelen rond de personele gevolgen.
Ten tijde van het uitbrengen van het or-advies, liepen de onderhandelingen met de vakbonden over het sociaal plan nog. Toen bleek dat GCA niet tijdig overeenstemming zou bereiken met de bonden, had GCA duidelijk moeten maken welke regeling voor het personeel zou worden getroffen.
Door dit niet te doen, is afbreuk gedaan aan de medezeggenschap. Dat GCA het besluit al op 1 juni nam zonder het advies van de or af te wachten, is geen reden om het beroep gegrond te verklaren.
De Ondernemingskamer oordeelt dat de or alsnog advies moet kunnen uitbrengen over de personele gevolgen. Intrekking van het hele besluit speelt niet, want de bedrijfsbeëindiging is onontkoombaar.
Commentaar
GCA wilde eenzijdig een sociaal plan vaststellen als met de vakbonden geen overeenstemming werd verkregen. Deze regeling had het al vóór de besluitneming moeten opstellen onder voorbehoud van mogelijke regelingen met de bonden. De or had dan in ieder geval hierover al kunnen adviseren.
De Ondernemingskamer vindt het niet afwachten van het or-advies in dit geval ‘minder erg’. De redenen om negatief te adviseren waren namelijk al eerder kort vermeld. Ook had de or op 29 mei aangekondigd om 1 juni advies uit te brengen. Ook had GCA bij de adviesaanvraag gepland om uiterlijk 30 juni ontslag aan te zeggen.
De Ondernemingskamer zal het niet afwachten van het or-advies in andere gevallen strenger afstraffen.
OK 25 september 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:3891
Ineke van de Pas is werkzaam bij De Voort Advocaten | Mediators I.vandepas@devoort.nl
Or Workshopdag: denkfouten in de adviesaanvraag
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Kies uit 14 workshops, bijvoorbeeld de Workshop Denkfouten in de adviesaanvraag.
Geef een reactie