Het aantal openstaande vacatures in Nederland heeft een nieuw record bereikt: eind juni telde het CBS 251.000 vacatures. Er is ook sprake van een recordaantal snelgroeiende bedrijven. Bedrijven hebben vanwege de toenemende personeelskrapte steeds meer moeite om geschikte werknemers te vinden.
In juni 2018 is met 251.000 openstaande vacatures het vorige record uit 2007 met 2000 vacatures overtroffen. Volgens het CBS groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar lang elk kwartaal. Het laatste dieptepunt betrof 91.000 vacatures, in 2013.
Grote vraag naar personeel in handel en horeca
Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel in het tweede kwartaal van 2018 sterk toegenomen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de industrie kwamen er meer vacatures bij. Alleen in de financiële dienstverlening was sprake van een kleine afname.
Het aantal werknemers met vast werk groeit al twee kwartalen sterker dan het aantal flexwerkers. De toename van vast werk betrof vooral werkenden met een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan.
Spanning op de arbeidsmarkt
De spanning op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal verder toegenomen; de vraag naar arbeid is bovengemiddeld en het beschikbare aanbod is relatief laag. De arbeidsmarkt is nu drie kwartalen officieel gespannen.
Personeelskrapte doet zich vooral voor bij beroepen in de bouw en installatie, de industrie en de autotechniek. Ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverlening in de schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel.
Volgens cijfers van het UWV heeft één op de vijf werkgevers te maken met productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches betreft het meer dan één op de drie werkgevers, zoals uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en in de metaal- en technologische industrie.
Meer snelgroeiende bedrijven
Het aantal snel groeiende bedrijven in Nederland is vorig jaar verder gestegen. Onder snelle groeiers verstaat het CBS bedrijven met minimaal tien werknemers waarvan het personeelsbestand in drie jaar tijd jaarlijks met minimaal een tiende is toegenomen. Daarvan steeg het aantal in 2017 met 16% tot bijna 8500, een record sinds het CBS in 2010 met deze metingen begon.
Snelle groeiers zijn vooral te vinden in de informatie- en communicatiebranche. Ruim een vijfde van alle ondernemingen in deze bedrijfstak voldeed aan de criteria. Ook in de horeca en zakelijke dienstverlening is meer dan 20% van de bedrijven een snelle groeier. Onder zakelijk dienstverleners waren ook in absolute aantallen de meeste snelle groeiers te vinden.
Procentueel nam het aantal snelgroeiende ondernemingen het hardst toe in de bouw. Het aantal nam daar met meer dan 50% toe tot 580 ondernemingen. Binnen die sector zijn het vooral gespecialiseerde bedrijfjes die in snel tempo nieuw personeel hebben aangenomen, zoals stukadoors-, schilders- en loodgietersbedrijven.
Uitzendbranche: 10% van alle banen van werknemers
In de uitzendbranche kwamen er in het tweede kwartaal 10 duizend banen bij. Dat is minder dan in de voorgaande kwartalen. Toch is de banengroei in deze bedrijfstak nog steeds relatief het hoogst van alle onderscheiden bedrijfstakken (+1,3 procent). Inmiddels telt de uitzendbranche 833 duizend werknemersbanen. Dat is 10% van alle banen van werknemers, tegen 7% in 2010.
In het tweede kwartaal van 2018 was 3,9% van de beroepsbevolking werkloos. In het eerste kwartaal van 2014 piekte de werkloosheid met 7,8%. Sinds die tijd is de werkloosheid zeventien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 was het werkloosheidspercentage 3,6.
Het belang van de ondernemingsraad bij strategisch HRM
De ondernemingsraad draagt volgens artikel 27 van de WOR een grote verantwoordelijkheid voor het HR-beleid van een organisatie. De or verleent al of niet instemming met voorgenomen besluiten tot vaststelling, wijziging en intrekking van regelingen, die gaan over de hoofdlijnen van het HR-beleid en daarmee ook over de strategische aspecten van HRM (SHRM).
Lees ook:
- De continuïteit van de organisatie in beeld krijgen
- Het or-belang van strategisch HRM
- Als hr niets doet: op cursus om personeel te binden
Masterclass SHRM
Kom naar de Masterclass ‘Or en de Human Resources Strategie van de organisatie’ die OR opleidingen in samenwerking met het Erasmus OR Centre op 1 november verzorgt op de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Meer Masterclasses voor de ondernemingsraad!
Samen met het Erasmus OR Centre organiseert OR opleidingen vier masterclasses die elk een strategisch thema hebben; behalve SHRM ook ‘Strategie van de organisatie’, ‘Financiële en operationele gezondheid van de organisatie’ en ‘Agile werken’. De masterclasses bieden essentiële kennis waarmee de or zich verder kan ontwikkelen. Bekijk het programma.
Geef een antwoord