De ondernemingsraad van het Loodswezen wijst een voorgestelde wijziging in de ploegenindeling af. Haalt de or bakzeil bij de kantonrechter?
De ondernemer, het Loodswezen, ondersteunt registerloodsen in de uitvoering van hun beroep. Het Loodswezen heeft de ondernemingsraad verzocht in te stemmen met een wijziging van de ploegenindeling door roulerende ploegen in te voeren op een bepaald type vaartuig.
Eens in de 30 weken
Dit houdt in dat de stuurlieden een keer per cyclus wijzigen van ploeg: voor de ene regio eens in de 30 weken, voor de andere regio eens per 56 weken. Het Loodswezen wil hiermee het functioneren van de medewerkers verder professionaliseren en de veiligheid beter waarborgen.
De or stemt niet in met de wijziging, omdat er te weinig draagvlak is onder het personeel. Er zou al op regelmatige basis worden gewerkt met andere collega’s. Ook zou het de duidelijkheid over werktijden en -dagen schaden. Het Loodswezen vraagt de kantonrechter om vervangende toestemming.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter oordeelt dat het belangrijkste argument van de or, namelijk de onduidelijkheid over werktijden en -dagen, niet opgaat nu de werkdagen ook kunnen worden berekend middels het voorgestelde systeem van roulerende teams.
Voorts kan de kantonrechter zich niet in het standpunt van de or vinden dat de veiligheid in het gedrang zou komen omdat er met een dusdanig lage frequentie wordt gerouleerd dat het team niet voldoende op elkaar ingespeeld zou zijn. Dit argument verliest nog eens aan kracht nu er al in 30 procent van de gevallen gerouleerd wordt, zonder dat dit tot enige problemen leidt.
Al met al wegen de belangen van het Loodswezen zwaarder dan die van de or. De kantonrechter meent dat de beslissing van de or om geen toestemming te verlenen onredelijk is en verleent vervangende toestemming.
Commentaar
Voordat vervangende toestemming kan worden gevraagd aan de kantonrechter, moet er een overlegvergadering hebben plaatsgevonden. Daaraan heeft het Loodswezen in deze zaak voldaan. Pas na vaststelling hiervan, kan de kantonrechter een belangenafweging maken tussen de belangen van de ondernemer en de or.
Alhoewel de kantonrechter in de praktijk terughoudend is met het verlenen van vervangende toestemming, heeft de or in deze situatie toch het nakijken. De argumenten die de or aandraagt, blijken niet alleen te kunnen worden weerlegd, maar ook minder zwaar te wegen dan het belang dat de ondernemer heeft bij de invoering van het voorgelegde systeem.
Rechtbank Rotterdam, 2 maart 2018, ECLI:NL:RBROT:2018:1743.
Esther Markesteijn-Burgers, Boontje advocaten.
Actualiteiten en rechtspraak: tips & tricks voor de praktijk
Hoe ontwikkel je de or om krachtig te opereren in deze turbulente tijden? Kom op 1 november naar het congres Medezeggenschap op koers, met onder meer workshops gericht op teambuilding en persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld de workshop: Actualiteiten en rechtspraak: tips & tricks voor de praktijk.
Geef een antwoord