Een groeiend aantal werknemers leeft in armoede door achterblijvende loonontwikkeling. Die trend is al gaande sinds 1990. Van alle werkenden is 4,6% arm, in 2001 was dat nog 3,1%. Gemeenten hebben nauwelijks aandacht voor werkende armen.
Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in ‘Als werk weinig opbrengt’, een onderzoek naar werkende armen in vijf Europese landen. In Nederland gaat het in totaal om circa 320.000 mensen, van wie er 175.000 in loondienst werken. Het resterende deel betreft 145.000 zelfstandigen.
Het ‘niet-veel-maar-toereikend-criterium’
Om ‘werkend arm’ te kunnen vaststellen gebruikt het SCP het ‘niet-veel-maar-toereikend-criterium’. Dat gaat uit van minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen en een klein bedrag voor ontspanning. In 2014 was de norm voor een alleenstaande 1063 euro per maand.
Een deel van de arme werknemers verdient minder dan het minimumjaarloon, doordat ze parttime of minder dan twaalf maanden per jaar werken. Ook zelfstandigen, alleenstaanden en werkenden met een migratieachtergrond hebben relatief vaak een laag inkomen. Werknemers zijn vooral arm doordat zij en/of hun huisgenoten te weinig uren werken.
‘Vooral de hoge armoede onder oproepkrachten valt op’
In een reactie op het rapport zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV de toename van werkende armen uitermate zorgelijk te vinden. Elzinga wijst op de volgens hem doorgeslagen flexibilisering. ‘Vooral de hoge armoede onder oproepkrachten en werknemers zonder vaste uren vallen op, net als de groei van het aantal zzp’ers met een te laag uurtarief,’ zegt hij.
Gemeenten hebben arme werkenden zonder een bijstandsverleden niet goed op de radar. De gemeenten weten deze groep niet goed te bereiken. De effectiviteit van het gemeentelijk armoedebeleid voor werkende armen wordt ook niet systematisch bijgehouden.
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst er op dat het kabinet per 1 januari 2019 de belastingen verlaagt voor mensen die werken en een laag inkomen hebben. Het kabinet wil ook ‘kwetsbare zelfstandigen’ beter beschermen om het risico op armoede te beperken.
Nederland heeft verhoudingsgewijs meer werkende armen dan Denemarken en België, maar wel veel minder dan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat hangt volgens het SCP samen met uiteenlopende wetten en regelingen en culturele verschillen.
Wat de ondernemingsraad kan doen
Hoe kan de or ‘werken loont’ beïnvloeden?
De workshop Medezeggenschap Inkomenszekerheid geeft je (onder meer) als or de nodige handvatten om te zorgen dat jouw organisatie op een juiste wijze invulling geeft aan het thema ‘werken loont’.
Dit is één van de workshops van Medezeggenschap op koers op 1 november, een dag gericht op teambuilding en persoonlijke ontwikkeling, en met een plenaire sessie én een informatiemarkt.
Speciale aanbieding voor Medezeggenschap op Koers!
Or-werk doe je samen. En ook de toekomst van jouw or bepaal je niet alleen. Daarom mag je van ons gratis één collega meenemen naar Medezeggenschap op Koers op 1 november!
Schrijf hiervoor jezelf in en rond de inschrijving af door op verzenden te klikken. Vervolgens vul je voor de gratis collega opnieuw een formulier in. Door bij code Collegakorting in te voeren wordt deze inschrijving gratis verwerkt.
Geef een antwoord