Bedrijven en instellingen kunnen binnenkort weer een subsidie-aanvraag indienen voor projecten voor duurzame inzetbaarheid en voor reïntegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het tijdvak voor de aanvraag van deze ESF-subsidie is open van 12 tot en met 16 november.
Ondernemingsraden kunnen op grond van het initiatiefrecht (artikel 23 lid 2 en 3 WOR) het inzetten van de subsidies van het Europees Sociaal Fonds (ESF) aan de orde stellen in het overleg met de bestuurder.
Na het tijdvak in november voor indiening van aanvragen is er binnen de ESF-subsidiepot 2018-2019 nog een laatste tijdvak voor aanvragen beschikbaar, van 8 tot en met 12 april 2019.
De ESF-voorwaarden
Duurzame inzetbaarheid is een breed thema. Aangezien volgens de ESF-voorwaarden alleen de directe kosten van benodigde adviseurs subsidiabel zijn, liggen advies- en onderzoeksprojecten voor de hand. Zo kunnen organisaties met inzet van de subsidie bijvoorbeeld onderzoek laten doen naar werksfeer, arbeidsomstandigheden en oorzaken van werkstress.
Om voor subsidie in aanmerking te komen moet het project gericht zijn op een of meerdere van deze thema’s:
- Het bevorderen van gezond en veilig werken, waaronder een gezondere leefstijl, het terugdringen van werkstress en ongewenst gedrag in de werksfeer;
- Het bevorderen van een leercultuur voor medewerkers. Daaronder valt ook het erkennen van niet-bedrijfsspecifieke kennis en vaardigheden;
- Het stimuleren van interne mobiliteit van medewerkers, het anticiperen op individuele ambities en ontwikkelmogelijkheden, en het begeleiden van werknemers naar ondernemerschap;
- Het bevorderen van een flexibele werkcultuur, waaronder het invoeren van flexibel arbeidstijdenmanagement.
Van de betrokken projectkosten kan de helft gesubsidieerd worden, tot een bedrag van maximaal €12.500,-. De subsidie-aanvrager betaalt zelf de andere helft van de projectkosten.
Om in aanmerking te komen voor de ESF-subsidie moet een projectaanvraag minimaal € 12.000,- aan subsidiabele kosten bevatten. Lees meer over de voorwaarden in de Brochure ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2018-2019.
Preventief beleid psychosociale arbeidsbelasting
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de belangrijkste oorzaak van ziekte door werk. Werkgevers zijn verplicht om hiervoor een preventief beleid te voeren of op zijn minst om de PSA te beperken. De ondernemingsraad kan volgens het informatierecht de bestuurder vragen stellen over dat beleid.
Lees ook:
- Arbovoorlichting kan veel beter, tips voor de or
- Arbo-instrumenten als motor voor duurzame inzetbaarheid
- Met het vierhoeksoverleg naar effectiever arbobeleid
Meer weten over arbobeleid en duurzame inzetbaarheid? Bezoek de Studiedag Arbo voor de or!
Kom naar de Studiedag Arbo voor de or op 11 december, met inspirerende voorbeelden, presentatie van onderzoek naar arbobeleid en leerzame workshops voor arbobeleid.
Tip! Doe mee aan het onderzoek naar arbobeleid en vul de enquête in. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens de Studiedag Arbo voor de or.
Geef een antwoord