Op basis van de vernieuwde Arbowet kan de ondernemingsraad veel meer samenwerken met de preventiemedewerker. De één beschikt over praktijkkennis, de ander over invloed. Hetzelfde geldt voor de arbodienst en de bestuurder. Hoe het vierhoeksoverleg leidt tot beter arbobeleid.
Door Emelda Hendriks
Het vierhoeks-overleg brengt de ondernemingsraad, bestuurder, preventiemedewerkers en externe arbodienstverleners partijen aan één tafel, waardoor de lijnen kort zijn en er daadwerkelijk keuzes kunnen worden gemaakt.
Een goede wet is nog geen garantie voor een goede uitvoering
De wijzigingen in de vernieuwde Arbowet bieden voldoende instrumenten om te komen tot een effectievere samenwerking tussen de verschillende partijen. Maar een goede wet is nog geen garantie voor een goede uitvoering.
De functie van een preventiemedewerker bijvoorbeeld is al veel eerder bij wet goed omschreven, en toch leert de praktijk dat veel preventiemedewerkers niet goed zijn ingebed in de organisatie. Ze krijgen vaak ook te weinig uren om deze functie goed uit te voeren.
Een ander voorbeeld. Ondernemingsraden hebben zowel vanuit de WOR als vanuit de Arbowet voldoende middelen om mede zorg te dragen voor een goed arbobeleid in de organisatie. Toch heeft arbobeleid bij veel ondernemingsraden geen prioriteit.
Onlangs nog bleek uit onderzoek dat lang niet alle betrokken ‘arbo-beïnvloeders’, waaronder ook bestuurders en ondernemingsraden, niet of niet goed op de hoogte zijn van alle recente wijzigingen in de Arbowet.
Minder aandacht voor de zachte kant
In het arbobeleid van organisaties is de ‘harde’ kant over het algemeen goed geregeld, maar krijgen de ‘zachte’ aspecten minder aandacht. De ondernemingsraad realiseert zich bijvoorbeeld vaak niet dat een medewerkers-tevredenheidsonderzoek (MTO) ook beschouwd kan worden als een RI&E, en als zodanig kan worden opgepakt.
In de Arbowet wordt nu nog beter beschreven hoe de diverse partijen elkaar kunnen versterken, door onder meer een goed georganiseerd vierhoeksoverleg. Overigens vind ik de term vijfhoeksoverleg nog beter, want wat mij betreft heeft ook HRM/P&O een plaats in dit overleg.
Effectief overleg begint met goed besef van rollen
Effectief overleg begint met het besef van welke rollen de betrokken partijen hebben. Wat moet en kan beter?
- Bijvoorbeeld dat externe arbodiensten zich realiseren dat de ondernemingsraad een concrete rol heeft bij het vormgeven van arbobeleid.
- HR-afdelingen die de or niet langer als bemoeizuchtig zien, maar juist als ondersteunend.
- Bestuurders die zich realiseren dat een goed arbobeleid uitstekend past bij de wens om een duurzame organisatie te zijn.
- Preventiemedewerkers die daadwerkelijk preventief te werk (kunnen) gaan en dus actief zélf gaan optreden.
- En ondernemingsraden die meer oog krijgen voor de psychosociale arbeidsomstandigheden (PSA) binnen de organisatie.
Kom naar de landelijke VGWM-dag
Tijdens de Landelijke VGWM-dag op 14 maart praten onze experts je in één dag helemaal bij over de nieuwe arboregelgeving en alle belangrijke VGWM-onderwerpen.
Lees ook:
- Hoe de or psychosociale arbeidsbelasting in beeld kan krijgen
- Arbovoorlichting kan veel beter, tips voor de or
- Arbo-instrumenten als motor voor duurzame inzetbaarheid
- Check: basiscontract op orde per 1 juli?
Geef een reactie