Een werknemer wiens arbeidsovereenkomst gedeeltelijk wordt beëindigd kan volgens de Hoge Raad onder omstandigheden recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding.
Wanneer de werkgever een arbeidsovereenkomst beëindigt die langer dan twee jaar duurde, dan heeft een werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. Die is bedoeld als compensatie voor de gevolgen van het ontslag, en stelt een werknemer in staat de transitie naar een ander baan te vergemakkelijken.
Als de gehele arbeidsovereenkomst beëindigd wordt
Op grond van de wettekst kan je denken dat de aanspraak op een transitievergoeding alleen bestaat als de gehele arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Een arbeidsovereenkomst kan ook gedeeltelijk beëindigd worden door de werkgever. In die gevallen zou de werknemer geen aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding.
De Hoge Raad oordeelde onlangs echter, dat het toekennen van een gedeeltelijke transitievergoeding onder omstandigheden gerechtvaardigd kan zijn. Dat geldt alleen bij vermindering van de arbeidstijd door het noodzakelijkerwijs vervallen van arbeidsplaatsen wegens bedrijfseconomische redenen, of door blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemer na afloop van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.
Vermindering van de arbeidstijd van minimaal 20 procent
Vermindering van de arbeidstijd vanwege deze omstandigheden moet niet voor rekening komen van de werknemer. Het niet toekennen van een gedeeltelijke transitievergoeding heeft, aldus de Hoge Raad, tot gevolg dat een werknemer bij vermindering van de arbeidstijd een deel van de transitievergoeding misloopt waar hij bij algehele beëindiging van de arbeidsovereenkomst wel recht op heeft.
De Hoge Raad benadrukt dat het moet gaan om een vermindering van de arbeidstijd van minimaal 20 procent die naar verwachting ook blijvend is. De gedeeltelijke transitievergoeding wordt berekend evenredig aan de vermindering van de arbeidstijd.
Commentaar
Met deze uitspraak geeft de Hoge Raad duidelijkheid over het toekennen van een gedeeltelijke transitievergoeding bij gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst (ook wel deeltijdontslag genoemd).
Onder deeltijdontslag valt niet alleen gedeeltelijke opzegging als zodanig, maar ook een aanpassing van de arbeidsduur en een volledige beëindiging van de arbeidsovereenkomst gevolgd door een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst.
In geval van deeltijdontslag van een langdurig zieke werknemer of deeltijdontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, kunnen werknemers naar aanleiding van deze uitspraak, aanspraak maken op een gedeeltelijke (evenredige) transitievergoeding.
Hoge Raad 14 september 2018, ECLI:NL:HR:2018:1617
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com.
Lees ook:
- De transitievergoeding in de nieuwe Wab
- Transitievergoeding bij reorganisatiebesluit
- Eerste Kamer akkoord met compensatie transitievergoeding
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Met onder meer de Wab-workshop Arbeidsrecht vanuit or-perspectief.
Geef een antwoord