Werkgevers komen in actie tegen het kabinetsplan om tijdelijk werk duurder te maken. Dat voorstel uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft in ondernemend Nederland veel ergernis gewekt, zo blijkt uit een manifest dat dinsdag werd aangeboden aan de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In een reactie heeft de FNV het over ‘krokodillentranen’ van de werkgevers.
Hoewel de WAB volgens onder meer ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de arbeidsmarkt op een aantal punten verbetert, is volgens hen de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. De ondernemers zien de maatregelen daarvoor als een boete en het zal volgens hen ook niet één vaste baan méér gaan opleveren.
‘Oproepkrachten inzetten wordt onwerkbaar’
Volgens het wetsvoorstel van de WAB gaat voor tijdelijk werk een nieuwe, hogere WW-premie gelden dan voor vast werk. Verder geldt dat vanaf de eerste werkdag van de tijdelijke werknemer een transitievergoeding verschuldigd is. De rechten van oproepkrachten worden versterkt, waardoor volgens de ondernemers de mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten ‘drastisch wordt beperkt’. Oproepkrachten inzetten wordt in feite onwerkbaar, zeggen ze.
Seizoensarbeid laat zich niet vangen in een vast contract
In het manifest, naar eigen zeggen ondersteund door 185.000 werkgevers, wordt erop aangedrongen de gewraakte voorstellen in de WAB te schrappen.
De ondernemers vinden dat seizoensarbeid of het opvangen van piekdrukte zich niet laat vangen in een vast contract. De aard van het werk maakt een tijdelijk contract simpelweg noodzakelijk, en het is niet eerlijk om dat te bestraffen, stellen ze.
Voorbeelden: fruitteler, campingeigenaar en supermarktondernemer
Enkele voorbeelden uit de praktijk maken volgens de ondernemersorganisaties duidelijk tot welke effecten de WAB bij seizoenswerk leidt.
Zachtfruitteler Robert van de Meer heeft uitgerekend dat de maatregelen voor hem leiden tot een kostenverhoging van ruim 6%. ‘En dat alleen maar omdat ik nu eenmaal niet het jaar rond werk heb.’
Campingeigenaar Willemieke de Waal zegt dat ze alleen al aan WW-premie 68.000 euro meer moet betalen voor de 220 tijdelijke krachten die zij in het kampeerseizoen aan het werk heeft. ‘Wij kunnen die mensen helaas niet het hele jaar aan de slag houden en daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Wij worden als seizoenbedrijf onevenredig gestraft.’
‘De WAB wil een probleem oplossen dat niet bestaat’
Supermarktondernemer Harold van Velzen zegt dat de 77 parttime- en oproepkrachten die hij in dienst heeft, niet elke week hetzelfde aantal uren willen draaien. ‘Scholieren en studenten willen meer werken in vakanties, terwijl de moeders die hier werken dan juist thuis willen zijn voor de kinderen. We hebben nu de vrijheid om dat goed te plannen en daar komen we altijd uit. De WAB wil met het ingrijpen in oproepcontracten een probleem oplossen dat niet bestaat.’
De ondernemersorganisaties proberen met de campagne ‘Zo werkt het niet‘ op sociale media duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van het duurder maken van tijdelijk werk. Ook onder meer Koninklijke Horeca Nederland en LTO Nederland hebben zich bij de protestcampagne aangesloten.
Reactie FNV: ‘Onbegrijpelijk’
In een reactie op het manifest van de ondernemers zegt vakbond FNV hun pleidooi ‘houd onzeker werk goedkoop’ onbegrijpelijk te vinden. De bond snapt ‘de krokodillentranen die VNO-NCW hierover huilt’ niet.
Volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha overdrijft VNO-NCW schromelijk. ‘Bij tijdelijk werk wordt een groter beroep gedaan op de WW, dus is het logisch dat hiervoor meer premie betaald moet worden. In het voorstel van minister Koolmees gaat dit maar om een paar procent van de loonsom. Met de winsten die worden gemaakt ten koste van mensen die goedkopere arbeid verrichten, kunnen werkgevers dat prima betalen.’
Werkgevers willen volgens het manifest voor geen enkele vorm van tijdelijk werk de hogere WW-premie betalen, zo stelt de vakbond. Boufangacha: ‘Dat haalt de WAB helemaal onderuit, terwijl iedereen vindt dat het afgelopen moet zijn met de groei van onzeker werk en meer flexibele banen.’
- Tip! Download de gratis Whitepaper: de belangrijkste punten van de WAB op een rij
Lees ook:
- Wet arbeidsmarkt in balans: de maatregelen en de kritiek
- Hoogte WW-premie hangt straks af van type contract
- De transitievergoeding in de nieuwe WAB
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag!
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Geef een antwoord