Tata Steel Nederland is woensdag met de Driehoek 3D Trofee onderscheiden als organisatie met het beste overleg in de driehoek van medezeggenschap, toezicht en bestuur. Ook FrieslandCampina was genomineerd. De jury roemt bij beide bedrijven de kwaliteit van het overleg. Maar Tata Steel is ‘een staaltje hogeschool’.
De Driehoek 3D Trofee is een prijs van de Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG). Met de prijs eert de alliantie de organisatie die het beste voorbeeld geeft van hoe goed de dialoog tussen medezeggenschap (ondernemingsraad), toezicht (RvT/RvC) en bestuur kan zijn.
‘Overleg op strategisch niveau stevig verankerd’
Bij Tata Steel is volgens het oordeel van de jury het overleg op strategisch niveau stevig verankerd. De partners in de driehoek kennen elkaars positie en rol goed, respecteren die ook en vertrouwen elkaar. Dit geldt ook voor de relatie met de vakbonden.
De jury zegt onder de indruk te zijn van de wijze waarop de partijen deze rollen weten te benutten, zowel in het overleg binnen het bedrijf, als in de relatie met de politiek en met het moederconcern.
‘Zeer professioneel’
Hier is sprake van een staaltje ‘hogeschool’, vindt de jury: ‘Tata Steel voert resultaatgericht en strategisch overleg waarbij de partijen expliciet op de inhoud zijn gericht en waarbij zeer professioneel wordt geopereerd.’
De verschillende partijen schromen niet om alle strategische en wettelijke mogelijkheden, tot de gang naar de Ondernemingskamer aan toe, optimaal te benutten. Alle partijen maken goed gebruik van de wetgeving. De gemeenschappelijke inzet is het voortbestaan en het verduurzamen van de organisatie.
Formeel en informeel overleg op alle niveaus
De centrale ondernemingsraad betrekt lokale en nieuwe or-leden bij adviestrajecten. Er is op alle niveaus zowel formeel als informeel overleg, ook met de RvC, zo stelt de jury.
De voordrachtscommissaris heeft een prominente rol binnen de RvC. De medezeggenschap is ‘heel proactief en professioneel’ en er worden externe experts van zwaar kaliber ingeschakeld.
Opvallend is volgens de jury de samenwerking met de vakbonden, die gericht is op het behoud van zelfstandigheid en werkgelegenheid.
Ook FrieslandCampina heeft indruk gemaakt
FrieslandCampina heeft indruk gemaakt met een voortdurende zoektocht naar de eigen mogelijkheden van good governance in de relatie tussen RvC, bestuur en medezeggenschap.
De coöperatiegedachte in het bedrijf verbindt de partijen in de driehoek aantoonbaar op een positieve manier: er wordt met elkaar gezocht naar overeenkomst en verbinding. Zo kunnen lopende procedures worden aangepast, of stopgezet als partijen elkaar niet meer weten te vinden.
Medezeggenschap wordt op maat gemaakt
In het informele overleg tussen de cor en de bestuurders worden de actuele ontwikkelingen in de coöperatie besproken. Bij het bedrijf wordt veel met convenanten gewerkt waardoor de medezeggenschap volgens de jury ‘letterlijk op maat wordt gemaakt’.
Toezichthouders, bestuurders en management en alle medezeggenschapsorganen weten elkaar indien nodig snel te vinden om binnen korte tijd een gecompliceerd adviestraject in goede banen te leiden en tot afspraken te komen.
Daarmee is FrieslandCampina volgens de jury een aansprekend voorbeeld van moderne bedrijfsvoering met een belangrijke rol voor de medezeggenschap.
De jury van de Driehoek 3D Trofee wordt gevormd door voorzitter mr. Pauline van der Meer, Prof. dr. Hans Schenk en Sjaak Slingerland, voormalig cor-voorzitter KPN.
De AMG is een samenwerkingsverband van AWVN, CNV, FNV, MNO Platform, Nationaal Register, NCD, SBI Formaat, VCP, De Voort Advocaten, de SER, VNO-NCW en WissemaGroup.
Lees ook:
- Or, benut de invloed die de driehoek biedt
- In 10 stappen naar een betere relatie tussen RvC en or
- De voordrachtscommissaris: vertegenwoordiger van alle belangen
De eendaagse opleiding Or en de kracht van netwerken leert je te werken met de ‘cirkel van invloed’, een op te bouwen netwerk binnen de organisatie dat de or meer invloed kan geven op de besluitvorming.
Geef een antwoord