In het kader van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) heb ik eerder aandacht besteed aan de op handen zijnde wijziging van de regelgeving met betrekking tot de transitievergoeding. Een vervolg.
Door Carola Meyer-De Swaan
Nu de vraag: moet de hoogte van de transitievergoeding naar beneden worden bijgesteld, als deze meer bedraagt dan het salaris dat de werknemer zou hebben ontvangen als hij zou hebben doorgewerkt tot de pensioengerechtigde leeftijd?
Een positief antwoord lijkt redelijk. De realiteit blijkt echter anders.
Recht en rechtspraak
Vóór de WWZ werd de ontbindingsvergoeding bepaald op basis van de Kantonrechtersformule, waarin onder meer de leeftijd van de werknemer van invloed was op de hoogte van de vergoeding. Op grond van de Aanbevelingen van de Kring van Kantonrechters werd de ontbindingsvergoeding bovendien gemaximeerd, om te voorkomen dat deze hoger zou zijn dan de inkomensderving tot aan de pensioneringsdatum.
Op grond van het huidige artikel 7:673 BW staat de hoogte van de transitievergoeding los van de leeftijd van de werknemer, en is deze gerelateerd aan de duur van het dienstverband. De transitievergoeding is bovendien gemaximeerd op EUR 79.000 (dan wel een jaarsalaris als dat hoger is).
Verder staat in de wet dat de werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Van een maximering in lijn met de oude Aanbevelingen is echter geen sprake. De vraag is dus of de vergoeding desalniettemin gemaximeerd zou moeten kunnen worden.
Alleen in zeer uitzonderlijke situaties
In een recente uitspraak is bevestigd dat een afwijking van artikel 7:673 BW alleen in zeer uitzonderlijke situaties mogelijk is. Namelijk: als toekenning van een volledige transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is (Hoge Raad 5 oktober 2018, ECLI:NL: HR:2018:1845).
Uit de uitspraak volgt dat niet snel aan dit criterium voldaan zal worden, nu een rechter terughoudend moet zijn bij toepassing daarvan. Zeker nu het gaat om dwingend recht, waarbij de transitievergoeding is gekoppeld aan vaste regels (zonder maximering in lijn met het oude recht) in plaats van aan de individuele omstandigheden van de werknemer.
De praktijk
Naar verwachting zal dit voor de praktijk tot gevolg hebben dat werkgevers er bij een reorganisatie alles aan zullen doen om de oudere werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd naderen buiten schot te laten. De vraag is dan uiteraard, wie er in plaats daarvan voor ontslag zullen worden voorgedragen.
Carola Meyer-De Swaan is advocaat bij Boontje Advocaten.
Lees ook:
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag!
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Geef een reactie