Ons bedrijf is eigenaar geworden van een bedrijf in Europa. Hebben we nu recht op een Europese ondernemingsraad (Eor)? Zo ja, wat houdt dat in?
Volgens de richtlijn van de Europese Commissie ontstaat het recht op een Europese ondernemingsraad (Eor) als de organisatie minstens 1.000 werknemers in dienst heeft en in minimaal twee landen is gevestigd, waarbij er in ieder land minstens 150 werknemers werkzaam zijn. Je moet eerst dus bekijken of jullie hieraan voldoen.
Beperkte rechten
Verder zijn de rechten beperkt. De Eor heeft in ieder geval het informatierecht, recht op raadpleging en het recht om minstens één keer per jaar te vergaderen met het hoofdbestuur. Geen formeel advies- of instemmingsrecht.
De Eor houdt zich bezig met grensoverschrijdende onderwerpen. Vaak gaat het om herstructureringen en veranderingen in productiemethodes en bedrijfsvoering.
Dus er is sprake van een overkoepelende ondernemingsraad, echter met beperkte bevoegdheden. Vaak wordt er per land een lid uitgezonden, meestal de voorzitter van de or.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
- Internationale medezeggenschap: het blijft soms worstelen
- Besluit tot uitbreiding productie in buitenland niet adviesplichtig
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een reactie