Eind vorig jaar las ik in de Volkskrant een interessant artikel over hoogleraar psychologie Laurie Santos van Yale University. Ze zag haar studenten alleen in de collegezaal tot ze afdelingshoofd werd en op de campus ging wonen. Toen merkte ze dat veel studenten, ondanks dat ze op een geweldige universiteit studeerden, helemaal niet gelukkig waren.
Ze zette toen de collegereeks The science of Well-Being op. Hier worden de wetenschappelijke inzichten over welzijn en geluk behandeld. En de studenten krijgen oefeningen mee om een gelukkiger leven te leiden. Het college werd het meest bezochte vak in de geschiedenis van de prestigieuze universiteit.
We voelen ons slechter door de successen van anderen
Santos geeft aan dat ons brein nog geen manier heeft gevonden om om te gaan met het observeren van anderen die het beter doen of er beter uitzien dan wijzelf. De mens zit zo in elkaar dat we ons slechter voelen door de successen van iemand anders. En ze geeft aan dat geluk is aan te leren door gedragsverandering.
Met een paar simpele tips kan de mens de eigen staat van geluk verhogen. Veertig procent is op deze manier te veranderen. Vijftig procent van het levensgeluk is ingebouwd en tien procent wordt bepaald door de omstandigheden.
Geluk bereik je niet door doelen te stellen en die te halen, zegt ze. Geluk vergt werk. Geluk zit veel meer in een betekenisvol contact, iets doen voor een ander, de tijd nemen om dankbaar te zijn.
Het is belangrijker om te werken aan gewoontes die ons gelukkig maken. In plaats van altijd je zin willen krijgen, macht uit te willen oefenen, een nieuwe baan willen of salarisverhoging.
Gedragsverandering naar geluk is een geweldige kans voor de ondernemingsraad
Over geluk in organisaties wordt trouwens wel heel verschillend gedacht in Nederland. Want wat te denken van de column van Tjip de Jong op een Managementsite met als titel: Waarom bezig zijn met geluk in organisaties een heel slecht idee is. (De zin en onzin van Chief Happy Officers).
En toch geloof ik dat gedragsverandering naar geluk een geweldige kans is voor de ondernemingsraad!
Wat zou het toch geweldig zijn als de directeur bij de or komt en vraagt hoe ze samen gelukkiger kunnen worden! Of dat de or dat aan de directeur vraagt. Omdat het overleg meestal stroef verloopt en niemand erg happy de zaal verlaat na de vergadering. Of er een gewoonte van maken om na elke vergadering een geluksmoment te benoemen.
Wat is er nodig om blij met elkaar te zijn. Om met plezier naar de vergaderingen te gaan. Dat zijn vragen die opkomen. Of dat er aan het eind van een vergadering gevraagd wordt of de or gelukkig is met de uitkomsten. En zo niet, wat er dan moet gebeuren om wel geluk te voelen.
Ik wens u een gezond, ondernemend 2019 toe met veel gelukkige medezeggenschapsmomenten!!
Arend Compagner is senior trainer-adviseur bij Odyssee MZ. acompagner@odyssee-groep.nl.
Training communiceren met de bestuurder
Met een proactieve en oplossingsgerichte opstelling kun je veel bereiken. In de 1-daagse training Communiceren met de bestuurder ga je dieper in op wat dat betekent en ga je er ook zelf mee aan de slag.
Geef een reactie