De gemeente Maastricht heeft zonder voorafgaande melding vertrouwelijke e-mails van drie ambtenaren onderschept en ingezien. De ondernemingsraad is niet om instemming gevraagd. De ambtenaren verzetten zich tegen een verhuizing naar een gemeenschappelijk dienstencentrum. De ambtenaren werden ook ‘op intimiderende wijze’ verhoord, zegt vakbond CNV.
De betrokken ambtenaren zijn kaderleden van de bond en één van hen is lid van de ondernemingsraad van de gemeente.
Hoe kan het dat de overheid in 2019 zo met het personeel omgaat
De ondernemingsraad is vooraf niet in kennis gesteld over het napluizen van de e-mails. Instemming van de ondernemingsraad is een vereiste, volgens art. 27 lid 1 l WOR. Voorzitter Helga Krepels van de ondernemingsraad zegt in dagblad De Limburger dat de verdenking van de gemeente niet voldoende zwaarwegend was om de mails van de ambtenaren te lezen. Ook vakbond CNV stelt zich op dat standpunt.
Volgens een reglement van de gemeente mogen e-mails alleen worden ingezien als dit noodzakelijk is. De gemeenteraad eist opheldering van het college van B&W over de handelwijze. Oppositiepartijen hebben gevraagd om een debat over de kwestie.
De gemeente Maastricht heeft vakbonden CNV en FNV inmiddels gemeld alle verdenkingen tegen de ambtenaren te hebben ingetrokken. De gemeente gaat ook niet meer in hoger beroep bij de rechtbank en cassatie bij de Raad van State.
Maastricht verloor zaak bij de Ondernemingskamer
In het najaar van 2018 verloor Maastricht een door de ondernemingsraad aangespannen zaak bij de Ondernemingskamer over een voorgenomen verhuizing van bijna 60 ambtenaren naar een shared service center in Heerlen.
De or betoogde voor de rechter met succes dat de gemeente de verhuizing al in gang had gezet terwijl de or nog advies moest geven. Ook vakbond CNV spande een rechtszaak aan. De gemeente zou een sociaal plan ‘eenzijdig hebben opgesteld en doorgedrukt’. Ook de vakbond werd in het gelijk gesteld.
Uitgelekte notulen
De aanleiding voor het napluizen van de e-mails van de CNV-kaderleden waren uitgelekte notulen uit een vergadering van het shared service center. In die vergadering zou gesproken zijn over onderzoek naar mogelijkheden voor ontslag van kritische ambtenaren.
De gemeentesecretaris van Maastricht schakelde een bureau voor bedrijfsrecherche in. Dat moest nagaan waar zich het lek bevond en wie de notulen had ontvangen. Rechercheurs namen de e-mails van de kaderleden door. Daarbij werden ook vertrouwelijke mails gevonden, gericht aan advocaten, de arbeidsinspectie en het CNV.
Volgens voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid zijn de betrokken ambtenaren vervolgens door een bedrijfsrechercheur urenlang op intimiderende wijze ondervraagd.
‘Rechten van de ambtenaren zijn geschonden’
Fey stelt dat de rechten van de ambtenaren zijn geschonden. Dat de gemeente nu meldt dat alle verdenkingen zijn ingetrokken is volgens Fey mosterd na de maaltijd. ‘Hoe kan het dat de overheid in 2019 zo met het personeel omgaat’, zo vraagt hij zich af.
In een brief aan de gemeente noemt de bond het een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen.
Ondernemingsraad: ‘We voelen ons nu heel onveilig’
De medewerkers van het betrokken recherchebureau (Hoffmann Bedrijfsrecherche) hebben ook de vertrouwelijke e-mails ingezien van het or-lid. Or-voorzitter Krepels zegt in De Limburger dat het daarbij niet alleen gaat om een inbreuk op de privacy van een werknemer, maar ook op een inbreuk op het vertrouwen van de achterban van de or. ‘Personeel moet vertrouwelijk kunnen mailen met de or. We voelen ons nu heel onveilig.’
Volgens wethouder Janssen van de gemeente Maastricht zijn de e-mails ingezien op basis van enkele zoekwoorden en bedoeld met het oog op het achterhalen van het lek.
Vakbond CNV wil dat de kaderleden worden gerehabiliteerd. De bond verlangt ook nieuw, constructief overleg tussen de werkgever en alle personeelsvertegenwoordigers. De gemeente zegt die wensen te zullen vervullen.
Lees ook:
- De privacyrechten van werknemers volgens de AVG
- Instemmingsrecht bij aanpassing van privacybeleid
- Besluit tot toegang e-mail inbox: instemmingsplichtig
- Or, bewaak de privacy op de werkvloer
Tip: download de gratis whitepaper: De Europese privacywet (AVG)
1-daagse opleiding: de nieuwe privacywetgeving voor de or
Voor de or is het van groot belang om de ins en outs van de nieuwe privacywetgeving te kennen.
Tijdens de 1-daagse opleiding De nieuwe Privacywetgeving voor de or wordt de privacywet uitgebreid behandeld en komen alle specifieke punten voor de or aan de orde.
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag!
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Geef een reactie