De Wet arbeidsmarkt in balans is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen, met enkele wijzigingen. Zo kan de door werkgevers gehate hoge WW-premie voor seizoenswerk mogelijk door middel van maatwerk toch onder het lage tarief vallen.
De regeringspartijen kregen in de Tweede Kamer steun van SGP en FvD voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
Maatwerkoplossing voor WW-premie bij seizoenswerk
Een heet hangijzer bij werkgevers is de nieuwe premiedifferentiatie in de WW. Volgens de WAB gaat een hoge WW-premie gelden voor tijdelijk werk en een lage premie voor vast werk. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemden dat eerder ‘een boete’ op tijdelijk werk.
Dankzij een amendement van de SGP wordt de WAB aangepast voor jongeren tot 21 jaar die niet meer dan twaalf uur per week werken. Zij worden onder het lage WW-tarief gebracht. Een amendement van SGP en FvD om dat ook voor seizoenwerkers te regelen haalde het niet. Het zou uitvoeringstechnisch niet mogelijk zijn, volgens minister Koolmees van SZW.
Wel werd een motie aangenomen die het kabinet oproept om samen met sociale partners maatwerkoplossingen te regelen voor seizoenswerk. De ondernemingsorganisaties zeggen deze handschoen graag te willen oppakken.
Blij met cumulatiegrond in het ontslagrecht
Tot vreugde van de werkgevers is in de WAB de cumulatiegrond in het ontslagrecht overeind gebleven. Die extra ontslaggrond maakt het mogelijk om diverse redenen voor ontslag te combineren. VNO-NCW ziet de cumulatiegrond als een welkome vereenvoudiging van het ontslagrecht en ‘een terechte reparatie’ van de Wet Werk en Zekerheid.
Verlenging keten tijdelijke contracten
Ook de in de WAB geregelde verlenging van de keten van tijdelijke contracten van twee naar drie jaar kreeg ondanks veel kritiek voldoende politieke steun. Het nadeel zou volgens sommige oppositiepartijen zijn dat werknemers langer in een tijdelijk contract zitten. Werkgevers zeggen met de verlenging juist meer mogelijkheden te hebben om te zien of er voldoende werk blijft om werknemers voor vast aan te nemen.
48 miljoen euro voor mkb-fonds
Dankzij een motie van de regeringspartijen wordt jaarlijks 48 miljoen euro gestort in een mkb-fonds voor het vinden en opleiden van personeel. Het geld is bedoeld voor kleine ondernemers die onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt veel moeite hebben om aan geschikt personeel te komen en werknemers op te leiden. Met geld uit het mkb-fonds kunnen ze werknemers bijvoorbeeld naar een opleiding sturen.
Geen verlenging proeftijd
De in de WAB voorgestelde verlenging van de proeftijd van twee naar vijf maanden gaat niet door. Voor dat plan was ook in de regeringspartijen geen steun. De langere proeftijd zou misbruik uitlokken, was de kritiek.
Werknemers in payroll-dienst krijgen pensioenrechten die gelijkwaardig zijn aan die van medewerkers met een vaste baan.
- Tip! Download de gratis Whitepaper: de belangrijkste punten van de WAB op een rij
Lees ook:
- Wet arbeidsmarkt in balans: de maatregelen en de kritiek
- Hoogte WW-premie hangt straks af van type contract
- Werkgevers gruwen van ‘boete op tijdelijk werk’ uit de WAB
Op de hoogte blijven? Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag! In één van de workshops wordt de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans vanuit or-perspectief uitgebreid behandeld.
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Geef een antwoord