Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt het ontslagrecht weer gewijzigd. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de introductie van de cumulatiegrond of i-grond.
Op basis van de i-grond mogen meerdere, onvoldragen ontslaggronden worden gecombineerd. In de toekomst hoeft wellicht niet langer aan de strenge eisen van de verschillende individuele, voldragen gronden te worden voldaan.
Op grond van de Wet werk en zekerheid (WWZ) kan een rechter een arbeidsovereenkomst immers alleen beëindigen (1) op basis van één van de limitatieve gronden (a tot en met h), (2) mits aan alle voorwaarden van de desbetreffende ontslaggrond wordt voldaan (een ‘voldragen ontslaggrond’).
Waarom de i-grond?
Het kan zo zijn een beëindiging van de arbeidsrelatie gerechtvaardigd is, terwijl niet aan alle vereisten van één van de limitatieve beëindigingsgronden wordt voldaan – situaties met meerdere ontslaggronden die geen van alle voldragen zijn.
Bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsrelatie in combinatie met disfunctioneren, waarbij onvoldoende is gedaan om de relatie te herstellen en het begeleidingstraject niet is afgerond. Op basis van de WWZ kan een rechter de arbeidsovereenkomst hier niet beëindigen. De regering vindt daarom dat de wet onvoldoende maatwerk kan leveren en heeft de cumulatiegrond of i-grond voorgesteld.
Wat is de i-grond?
Voor de i-grond is een combinatie nodig van omstandigheden uit twee of meer ontslaggronden, zodanig dat niet in redelijkheid van de werkgever kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De i-grond betreft alleen omstandigheden uit de c- tot en met h-grond (gelegen in de persoon van de werknemer of in de arbeidsrelatie).
De a-grond (reorganisatie) en de b-grond (langdurige arbeidsongeschiktheid) blijven buiten beeld. Deze scheidslijn sluit aan bij het wettelijk systeem. Het UWV is alleen bevoegd kennis te nemen van verzoeken met betrekking tot de a- en b-grond, de kantonrechter is bevoegd omtrent verzoeken met betrekking tot de c- tot en met h-grond.
Meer ruimte om een arbeidsovereenkomst te beëindigen
Het ontslagrecht wordt dus eenvoudiger. De i-grond geeft de rechter meer ruimte om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, mits duidelijk is dat partijen niet samen verder kunnen. In dat geval kan een extra vergoeding worden toegekend van maximaal 50% van de transitievergoeding (als sanctie vanwege het gebrek aan een voldragen ontslaggrond).
In de praktijk zal de vergoeding ongeveer overeenkomen met de oude kantonrechtersformule met een factor 0,6. Het ontslagrecht blijft daarmee dus goedkoper dan het oude ontslagrecht.
Carola Meyer-De Swaan is advocaat bij Boontje Advocaten. Vragen? meyer@boontjeadvocaten.nl.
- Tip! Download de gratis Whitepaper: de belangrijkste punten van de WAB op een rij
Lees ook:
Op de hoogte blijven? Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag! In één van de workshops wordt de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans vanuit or-perspectief uitgebreid behandeld.
De Or wetgeving- en actualiteitendag wordt gehouden op 26 maart 2019.
In één dag ben je helemaal op de hoogte van het nieuwe arbeidsrecht, pensioenen en regels rond ziekteverzuim.
Geef een antwoord