De Vakcentrale voor Professionals (VCP) en Vakbond FNV vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat werkgevers niet méér vaste banen aanbieden. Dat zeggen ze in reactie op de donderdag gepresenteerde cijfers van CBS en TNO over de forse groei van het aantal flexwerkers in Nederland. ‘De doorgeslagen flex ontwricht de samenleving’, zegt de FNV.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO hebben berekend dat sinds 2003 het aantal flexibele werknemers in Nederland toenam van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. In totaal telde Nederland vorig jaar, alle vormen van flex meegerekend, ruim 3 miljoen flexwerkers.
In 2003 had driekwart van alle werkenden in Nederland een vast contract. Inmiddels is dat aandeel teruggelopen tot ruim 60 procent.
Vooral zzp’ers en oproepkrachten
De grootste groepen flexwerkers zijn op dit moment de zzp’ers (1,1 miljoen) en de oproepkrachten (539.000). Het aantal uitzendkrachten komt nu uit op ruim 280.000. In sommige beroepen vormen flexkrachten de hoofdmoot, bijvoorbeeld in de horeca (keukenhulpen, barpersoneel), kassamedewerkers en laders en lossers. Vooral jongeren werken als oproepkracht.
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) zegt het onbegrijpelijk te vinden dat in de huidige krappe arbeidsmarkt niet massaal vaste contracten worden aangeboden. ‘Werknemers hebben behoefte aan zekerheid. Een vast contract zou de norm moeten zijn. Soms werken werknemers al jaren bij dezelfde werkgever, zonder zicht op een vast contract’, zegt voorzitter Nic van Holstein.
‘Ruim een miljoen banen voor structureel werk’
Vakbond FNV benadrukt in een reactie op de cijfers dat er nu ruim een miljoen banen voor structureel werk zijn. Voor die banen worden volgens de bond flexibele krachten ingezet. De bond wil dat de politiek de financiële prikkels om voor flex te kiezen verder inperkt.
Volgens FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga zijn werkgevers eraan gewend geraakt dat flexwerkers goedkoper zijn dan vaste krachten. ‘Dat is de kern van het probleem.’
FNV- bestuurslid Zakaria Boufangacha roept werkgevers op andere keuzes te maken. ‘We hebben het niet over werkenden die worden ingezet bij piek en ziek. We hebben het over de honderdduizenden met een jaarcontract, die moeten niet weer een jaar verlenging krijgen. De werkenden die al jaren een contract zonder een vast aantal uren hebben moeten inmiddels weten waar ze aan toe zijn. Of alle uitzendkrachten die jaar in, jaar uit naar hetzelfde werk gaan. Tegen hun opdrachtgevers zeggen we: neem ze zelf in dienst’.
Spanning op de arbeidsmarkt: nieuw record
Volgens het CBS is in het laatste kwartaal van 2018 door de groeiende economie en de lage werkloosheid de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen tot een nieuw record. Het vorige record dateert van voor de crisis, toen er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat er 80 per 100 werklozen.
Lees ook:
- EU geeft flexwerkers meer rechten
- ‘Miljoenenschade door ontduiken cao bij PostNL’
- Werkgevers blij met Wet arbeidsmarkt in balans
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Kies uit een scala aan workshops! Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 21 mei.
Geef een antwoord