Vaak blijft de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) steken in arbobeleidsnota’s en lijvige rapporten. Herken je dat als ondernemingsraad? Toch biedt juist de RI&E de gelegenheid om goede arbeidsomstandigheden te creëren, mits je deze op een andere manier inzet: als een dynamische RI&E.
Door Geraldo Kumeling
Elk bedrijf is verplicht een RI&E te hebben. Die geeft inzicht in de gevaren en risico’s die zich op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen de organisatie kunnen voordoen. Maar met het hebben van een RI&E is een gezonde en veilige werkplek nog niet gegarandeerd. Vaak komt feitelijke verbetering van de arbeidsomstandigheden niet van de grond.
- Tip: De eendaagse opleiding De dynamische RI&E op 29 oktober 2020 leert je hoe de ondernemingsraad kan aansturen op een dynamische werkwijze bij de RI&E.
De RI&E is geen doel op zich
De organisatie laat daarmee een mooie kans liggen. Veilig en gezond werken zit niet in de RI&E als document; het is geen doel op zich. De RI&E biedt juist de mogelijkheid om goede arbeidsomstandigheden te creëren met duidelijke verantwoordelijkheden, heldere communicatielijnen en draagvlak bij de medewerkers.
De RI&E moet dan wel op een andere dan gebruikelijke wijze worden ingezet. We noemen dit ‘de dynamische RI&E’.
Wat maakt de RI&E tot een dynamische RI&E?
Door de RI&E als een integraal proces te benaderen ontstaat er beweging in de organisatie:
Alle medewerkers betrekken
Niet alleen de leidinggevenden en arbo-professionals, maar alle medewerkers worden betrokken bij het traject. Veilig, gezond en duurzaam werken wordt een issue in de teams, en medewerkers herkennen dit in hun dagelijks werk.
Het besef ontstaat dat veilig en gezond werken niet gaat om het vermijden van risico’s, maar om het leren steeds veiliger en gezonder met die risico’s om te gaan, waarbij iedereen persoonlijk verantwoordelijkheid draagt.
Versterken van de zelforganisatie
Een belangrijk uitgangspunt is het versterken van de zelforganisatie. De invulling hiervan hangt af van de mate waarin medewerkers en team het eigenaarschap oppakken en van het vertrouwen en respect dat ze vanuit de leiding krijgen. Eigenaarschap betekent dat een werknemer ruimte krijgt voor eigen initiatieven, als die passen binnen de gestelde kaders en doelen.
Heldere communicatie
Een heldere communicatiestructuur is een voorwaarde voor succes. Door aan te geven dat concrete verbeteractiviteiten op de werkvloer voortkomen uit de input van de medewerkers, voelt men zich gehoord en raken medewerkers nog meer gemotiveerd om signalen op te pakken of door te geven.
Deze signalen worden gebruikt als voeding voor het organisatie-brede arbo-jaarplan. Een transparante interne communicatie maakt de initiatieven, veranderingen en verbeterpunten direct herkenbaar en zichtbaar voor de medewerkers.
Naar een netwerk van ankerpunten
In de organisatie wordt een netwerk van ‘ankerpunten’ opgebouwd, onder meer door het benoemen van aanspreekpunten onder de medewerkers. Leidinggevenden, preventiemedewerkers en arbo-adviseurs volgen opleidingen gericht op hun taken en verantwoordelijkheden. In het netwerk wordt informatie gedeeld.
Leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan van aanpak voor hun locatie of afdeling, en de voortgang hiervan wordt meegenomen in de managementreviews.
Iedereen in de organisatie toont betrokkenheid en daardoor wordt veilig en gezond werken een integraal onderdeel van het dagelijkse werk. De dynamische RI&E levert direct concrete resultaten.
Lees ook:
- Ontbreken RI&E wordt harder bestraft
- Arbo verbeteren met proactieve aanpak RI&E
- Checklist: ondernemingsraad en de RI&E
De dynamische RI&E
De eendaagse opleiding De dynamische RI&E op 29 oktober leert je hoe de ondernemingsraad kan aansturen op een dynamische werkwijze bij de RI&E en wat de gunstige effecten daarvan zijn.
Geef een antwoord