Onder invloed verschijnen op het werk leidt niet direct tot het bestaan van een dringende reden voor een ontslag op staande voet.
Een werknemer viel op een dag bij de fietsenstalling van zijn werkgever. Collega’s die waren toegesneld om hem te helpen, roken een alcohollucht rond hem. Naar aanleiding van dit incident vond een gesprek plaats. De werknemer kreeg een schriftelijke waarschuwing en de werkgever verwees hem naar de bedrijfsarts.
Opnieuw onder invloed
Ruim een jaar later volgde een tweede incident. De werknemer verscheen opnieuw onder invloed van alcohol op het werk. De toen afgenomen alcoholtest wees uit dat de werknemer een alcoholpromillage van 3,52 had. De werknemer is daarna op staande voet ontslagen.
De werknemer heeft de kantonrechter verzocht dit ontslag op staande voet te vernietigen. De kantonrechter wees het verzoek af: het ontslag op staande voet bleef in stand.
In hoger beroep
In hoger beroep stelde de werknemer dat het alcoholpercentage van 3,52 niet rechtsgeldig was komen vast te staan en er daarom geen sprake was van een dringende reden. Het hof overwoog dat bij de toets of sprake is van een dringende reden, alle omstandigheden van het geval in aanmerking moeten worden genomen.
Voor deze werknemer was volgens het hof onder meer relevant dat deze al langer met een structureel alcoholprobleem kampte. Bij de werkgever gold een drugsbeleid op grond waarvan deze aan de werknemer een hulpplan had moeten aanbieden.
Al meer dan 25 jaar in dienst
Ook was er geen sprake van hoor en wederhoor voorafgaand aan het ontslag op staande voet. Ook telde mee dat de werknemer al meer dan 25 jaar in dienst was.
Het verweer van werkgever dat hij niet wist dat de werknemer een structureel alcoholprobleem had, wijst het hof van de hand: de werkgever had dat wel moeten weten of in ieder geval vermoeden.
Het hof concludeerde dat hier geen dringende reden bestond, en herstelde de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht tot het moment van het ongeldige ontslag op staande voet.
Commentaar
Voor een geldige dringende reden moet dus worden gekeken naar alle omstandigheden. Daarbij is een op het eerste gezicht duidelijke dringende reden (in dit geval dronken op het werk verschijnen met een alcoholpromillage van 3,52) alleen dus niet voldoende.
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan ester.damen@kvdl.com.
Lees ook:
- Een sluitend alcohol- en drugsbeleid opstellen
- Met succes veiligheids- en gezondheidsgedrag beïnvloeden
Kom naar de landelijke VGWM-dag!
Tijdens de Landelijke VGWM-dag op 14 maart leer je meer over de procedurele mogelijkheden van VGWM.
Tijdens deze dag praten onze experts je in één dag helemaal bij over de nieuwe arboregelgeving en alle belangrijke VGWM-onderwerpen.
Geef een reactie