De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en vakbonden hebben overeenstemming bereikt over afspraken voor de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Daarmee staat vast dat per 1 januari 2020 de Cao Gemeenten geldt en dat dan de CAR-UWO vervalt.
Nu de inhoud van de Cao Gemeenten vaststaat hebben gemeentelijke werkgevers nog ruim 10 maanden de tijd om de regelingen voor de nieuwe arbeidsrelatie in te voeren.
Op 1 januari 2020 treedt naar alle waarschijnlijkheid de Wet normalisering rechtspositie (Wnra) in werking. De huidige op de Ambtenarenwet gebaseerde arbeidsvoorwaardenregeling CAR-UWO maakt op die datum plaats voor de op het Burgerlijk Wetboek gebaseerde Cao Gemeenten.
Overzicht van de gemaakte afspraken Cao Gemeenten
- De materiële rechten en plichten uit de CAR-UWO gaan één-op-één over naar de Cao Gemeenten. Uitzonderingen hierop zijn volgens de VNG bepalingen die strijdig zijn met het BW of met het BW overlappen, en hoofdstuk 12 over het georganiseerd overleg.
- In de plaats van het georganiseerd overleg, is er beperkt lokaal overleg over negen arbeidsvoorwaarden en over de personele gevolgen van reorganisaties. Voor andere onderwerpen is er geen overlegverplichting.
- Voor de arbeidsrelatie zijn er geen bezwaar- en beroepsprocedures meer. Gemeentelijke werkgevers dienen een geschillenregeling te hebben voor deze drie onderwerpen: functiewaardering, sociale plannen en van-werk-naar-werk trajecten.
- De VNG en de vakbonden hebben de intentie uitgesproken om te voorkomen dat er een stapeling ontstaat van de huidige cao-afspraken voor boventalligen en ontslag bij disfunctioneren, en de vanaf 1 januari 2020 geldende wettelijke transitievergoeding.
- De VNG en de vakbonden hebben de intentie om een werkgeversbijdrage aan de vakbonden mogelijk te maken.
- In de periode 1 januari 2020 tot 1 januari 2024 zal er een tijdelijke ontslagcommissie zijn. Die toetst het reorganisatieontslag in plaats van het UWV.
Veel vragen en kritiek
De raadpleging die de VNG hield onder de gemeentelijke werkgevers over de afspraken voor de cao bracht veel vragen en kritiek aan het licht. 74% stemde voor en 24% tegen. Zowel voor- als tegenstemmers uitten volgens de VNG kritiek.
Daarbij gaat het met name over afspraken over het lokaal overleg, de intentie om een werkgeversbijdrage mogelijk te maken, afspraken die nog niet definitief zijn, zoals de transitievergoeding, of nog moeten worden uitgewerkt, bijvoorbeeld over de geschillencommissie. De VNG zegt begin maart te komen met een uitgebreide reactie te komen op de ledenraadpleging.
De concept-voorwaarden voor de Cao Gemeenten werden in oktober 2018 opgesteld door de VNG en vakbonden FNV, CNV en CMHF.
- Download de gratis Whitepaper Wnra en de impact voor de medezeggenschap
Lees ook:
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) treedt 1 januari 2020 in werking. Het is van belang dat ondernemingsraden bij de overheid goed voorbereid zijn om met de gevolgen van deze wetgeving aan de slag te gaan. Daarvoor zorgt deze studiedag.
Deze studiedag kan ook incompany verzorgd worden.
Hiervoor kun je contact opnemen met:
Filiz Denizalti,
filizdenizalti@vakmedianet.nl
06 265 261 26
Boek: WNRA – De rol van de ondernemingsraad
WNRA – De rol van de ondernemingsraad verschaft op vlotte en praktische wijze inzicht in de belangrijkste veranderingen en de gevolgen voor de praktijk. Met speciale aandacht voor de rol van de ondernemingsraad bij de normaliseringsslag.
Geef een reactie