De meeste overheidswerkgevers zijn bezig met het implementeren van de regelgeving van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). De overgang van het ambtenarenrecht naar het civiele arbeidsrecht dit jaar vraagt van de ondernemingsraad inzicht in de eigen positie en taken – en een proactieve houding. Voorkom dat de implementatie een haastklus wordt, zegt adviseur Peter Heymann.
Zeer waarschijnlijk vervallen op 1 januari 2020 de bestaande rechtspositieregelingen van een groot deel van de ambtenaren. De bedoeling is dat op die datum voor hen een cao in werking treedt, afgesloten door overheidswerkgevers en vakorganisaties. Deze regelt dan de arbeidsvoorwaardelijke kaders. Voor de gemeenten is onlangs een cao-akkoord bereikt.
Onderneem zelf actie
In de aanloop naar 2020 is een helder en doeltreffend implementatietraject van de Wnra van groot belang. Zorg ervoor dat de implementatie geen haastklus wordt. Wacht als ondernemingsraad niet af en onderneem zelf actie, zegt adviseur medezeggenschap en arbeidsverhoudingen Peter Heymann.
‘Ga na of er een plan van aanpak is en of er een duidelijk tijdpad is opgesteld. Is er een projectgroep opgericht? Wat is er met betrekking tot de implementatie al geregeld en zijn het georganiseerd overleg en de ondernemingsraad daarbij betrokken? Heeft de or overleg met de bestuurder over de rol van de or en is die rol volledig duidelijk?’
Inzicht krijgen in de eigen positie
Aan de hand van dergelijke vragen helpt Heymann ondernemingsraden inzicht te krijgen in de eigen positie. Welke acties kan de or ondernemen als hij op bepaalde onderdelen te weinig kennis heeft? De WOR biedt ondersteuning, met onder andere het informatierecht en met het artikel 24-overleg, specifiek over de voortgang van de implementatie van de Wnra.
Met het veranderend overlegstelsel als gevolg van de Wnra kunnen arbeidsvoorwaarden straks eventueel met de ondernemingsraad worden geregeld. Arbeidsvoorwaarden en bedrijfsregelingen zullen in elk geval voor de ingangsdatum van de Wnra moeten worden vastgelegd. Ook hier moet de or zijn standpunten en positie bepalen.
Overgang van het georganiseerd overleg naar de ondernemingsraad
De overgang van het georganiseerd overleg naar het lokaal overleg (de ondernemingsraad) vraagt nu om heldere onderlinge afstemming van de invulling van de medezeggenschap in de nieuwe situatie. Heymann: ‘Het is dan ook van groot belang dat de or vroegtijdig en actief door de werkgever wordt betrokken in dat proces.’
Een proactieve houding van de or loont zich, benadrukt Heymann. Juist in de fase vóór de voorgenomen besluitvorming is het voor de or en het georganiseerd overleg zaak om te kunnen meedenken en invloed uit te oefenen. Goed contact met de achterban helpt de or daarbij.
In de fase van de voorgenomen besluitvorming komen advies- en instemmingsrecht aan de orde. Het instemmingsrecht van de or neemt door de Wnra toe in belang. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe aanstellingsbeleid van de overheidswerkgever instemmingsplichtig.
Lees ook:
- Wnra: Vakbonden en gemeenten eens over Cao Gemeenten
- Or en rechtspositie ambtenaren: wat blijft en wat verandert?
- Download de gratis Whitepaper Wnra en de impact voor de medezeggenschap
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) treedt 1 januari 2020 in werking. Het is van belang dat ondernemingsraden bij de overheid goed voorbereid zijn om met de gevolgen van deze wetgeving aan de slag te gaan. Daarvoor zorgt deze studiedag.
Deze studiedag kan ook incompany verzorgd worden.
Hiervoor kun je contact opnemen met:
Filiz Denizalti,
filizdenizalti@vakmedianet.nl
06 265 261 26
Boek: WNRA – De rol van de ondernemingsraad
WNRA – De rol van de ondernemingsraad verschaft op vlotte en praktische wijze inzicht in de belangrijkste veranderingen en de gevolgen voor de praktijk. Met speciale aandacht voor de rol van de ondernemingsraad bij de normaliseringsslag.
Geef een reactie