Nog altijd halen veel grote bedrijven niet het wettelijk streefcijfer van 30% vrouwen in de top. Dat is voor minister Ingrid van Engelshoven (foto) reden deze bedrijven nu met naam te noemen. Treedt er geen verbetering in, dan wil de minister dit najaar komen met ‘maatregelen’. Ze wacht daarvoor een advies af van de SER.
Volgens een eind vorige week gepresenteerde benchmark van kennisinstituut Atria hebben van de tweehonderd grootste bedrijven in Nederland er nu dertien voldoende vrouwen in de top van hun bedrijf benoemd. Daaronder zijn bedrijven als PostNL en Unilever.
Minister Van Engelshoven van het ministerie van OCW zegt dat er een helder cijfer in de wet staat, ‘maar we zien het maar niet gebeuren. Vorig jaar zei ik: desnoods gaan we namen en shamen. Dat doe ik nu.’
KPN, ING, Randstad, HEMA…
Bedrijven als KPN, Ahold Delhaize, ING, Randstad, HEMA, Aegon en Philips Lighting zijn er nog altijd niet in geslaagd om genoeg vrouwen aan te trekken voor zetels in hun directies en raden van commissarissen. In de benchmark worden de betrokken bedrijven met naam genoemd.
Ook grote bouwbedrijven als Boskalis, Dura Vermeer, VolkerWessels en Heijmans doen volgens de cijfers niet erg hun best.
Het streefcijfer van 30% vrouwen aan de top staat in de Wet Bestuur en Toezicht (Wbt). De opstellers van de benchmark zeggen dat met het huidige groeitempo het streefcijfer van 30% ook in 2020 niet gehaald zal worden.
Geen informatie in jaarverslagen
Bedrijven die onder de Wbt vallen zijn verplicht om in hun jaarverslag te rapporteren over het aandeel vrouwen in de RvB en RvC. Ze dienen te vermelden waarom ze niet aan het streefpercentage voldoen. Volgens de onderzoekers van Atria zijn veel bedrijven op dit punt niet transparant in hun jaarverslagen en negentig bedrijven melden er helemaal niets over.
De onderzoekers van Atria hebben in opdracht van het ministerie van OCW verklaringen verzameld die bedrijven hebben gegeven voor het niet behalen van de streefcijfers. Die verklaringen zijn in de benchmark weergegeven als de ‘Topvrouwen Bingo’.
De verklaringen zijn volgens Van Engelshoven extra gênant als ze worden uitgesproken. Daarom heeft het ministerie ter gelegenheid van internationale vrouwendag onderstaande video online gezet. (Lees verder onder de video)
Mannen, vrouwen en de rol van de ondernemingsraad
De ondernemingsraad heeft voor diversiteitsbeleid een controlerende en stimulerende taak volgens de Wet op de ondernemingsraden (artikel 28). Dat geldt uiteraard ook voor diversiteit aan de top. De or bevordert onder meer de gelijke behandeling van mannen en vrouwen en waakt tegen discriminatie. Diversiteitsbeleid heeft ook betrekking op instemmingsplichtige zaken zoals werving en selectie en scholing.
Lees ook:
- Hoe de or verschil kan maken met diversiteit
- Kabinet wil ‘stevige’ maatregelen voor meer vrouwen aan de top
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Waarin wil jij je ontwikkelen? Kies uit 14 praktijkgerichte workshops. Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 21 mei.
Omdat het kan! – Handvatten voor een inclusieve arbeidsmarkt
Het boek Omdat het kan! biedt nieuwe kennis en geeft concrete handvatten om direct aan de slag te gaan met inclusief HRM.
Geef een reactie