Als het Rijk een nieuw pand huurt, gaat het dan om een concrete voorgenomen verhuizing waarover de ondernemingsraad moet adviseren?
De GOR Rijk dient als groepsondernemingsraad voor zeven ministeries. Op basis van het Rijkshuisvestingsstelsel voor kantoren (hierna: het Vaststellingsbesluit) is op 8 juli 2016 het masterplan Noord-Brabant vastgesteld, waarna er is onderzocht welke diensten mogelijk in het pand Fellenoord 15 te Eindhoven komen.
Alhoewel nog niet bekend is welke rijksdiensten er komen, wordt een huurovereenkomst voor drie jaar aangegaan en zal het pand worden verbouwd. De GOR stelt dat hij hierover een adviesrecht heeft, omdat het zou gaan om een besluit tot wijziging van de plaats waar de onderneming werkzaamheden uitoefent. De Staat beroept zich op het primaat van de politiek.
De Ondernemingskamer
Het besluit over Fellenoord 15 berust op het Vaststellingsbesluit, onderdeel van de publiekrechtelijke taak van de Staat. Het besluit (over de huur van het pand) is daarmee onderdeel van een besluit van een democratisch gecontroleerd overheidsorgaan inzake het beleid en de uitvoering van de publiekrechtelijke taken van de Staat. Hierdoor valt het onder het primaat van de politiek.
De uitzondering op het primaat van de politiek is (nog) niet van toepassing. Het besluit heeft immers nog geen gevolgen voor de werkzaamheden van de medewerkers bij de betrokken rijksdiensten. Het strekt (nog) niet verder dan de keuze om vooralsnog uit te gaan van een inrichting als standaard rijkskantoor. De verzoeken van de GOR worden afgewezen.
Commentaar
Uit uitspraken van de Ondernemingskamer in 2018 blijkt dat het huisvestingsbeleid van de overheid onder het primaat van de politiek valt. In die zaken ging het om de huisvesting van asielcentra en de verhuizing van een samenwerkingsverband van de politie.
Artikel 46d lid 2 WOR bepaalt dat, ondanks het politieke primaat, de gevolgen van het besluit voor het personeel aan de medezeggenschap moeten worden voorgelegd.
Het is echter moeilijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de besluitvorming over publiekrechtelijke zaken enerzijds, en de besluitvorming over de personele gevolgen anderzijds. Dit loopt vaak door elkaar.
In deze zaak waren de personele gevolgen nog niet bekend, omdat het nog niet duidelijk was welke Rijksdienst er zou worden gehuisvest. De uitzondering van artikel 46d lid 2 WOR was daardoor in dit stadium (nog) niet van toepassing.
Bron: OK 8 oktober 2018, ECLI:NL:GHAMS:2018:4104
Ineke van de Pas is werkzaam bij De Voort Advocaten | mediators.
Lees ook:
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Geef een antwoord