In onze organisatie ligt een plan voor transitie van de managementstructuur. De staf wordt opgeheven waardoor er alleen nog lijnmanagement is. Sommige stafmanagers worden lijnmanagers. Onlangs hebben we ook een nieuwe bestuurder gekregen. Dit alles wordt ons als ondernemingsraad telkens alleen mondeling meegedeeld. De bestuurder vindt dat voldoende. Wij hebben toch adviesrecht?
De ondernemingsraad heeft inderdaad adviesrecht ten aanzien van belangrijke wijzigingen in de organisatie en/of in de verdeling van de bevoegdheden, volgens artikel 25 lid 1 sub e van de WOR. De bestuurder moet dus het advies van de ondernemingsraad inwinnen.
Bovendien had de or om advies moeten worden gevraagd bij het aanstellen van een nieuwe bestuurder, volgens artikel 30 van de WOR. Dat is niet gebeurd, jullie kunnen afspraken maken hoe hier in het vervolg goed mee kan worden omgegaan.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Verzoek om advies uit te brengen
Nu is het van belang om de bestuurder schriftelijk op de hoogte te brengen van het verzoek van de or om advies uit te brengen op basis van bovengenoemde artikelen. Daarbij dient de bestuurder een aantal zaken in acht te nemen:
- advies moet schriftelijk worden gevraagd (dus niet mondeling);
- advies moet tijdig aangevraagd, zodat het van wezenlijke invloed op het besluit kan zijn; een voorgenomen besluit moet kunnen worden aangepast;
- er moet een overzicht verstrekt worden van beweegredenen om tot deze keuzes te komen (niet over de personen, daar gaat de or niet over, wel over de wijze waarop ze worden aangezocht);
- maatregelen die de bestuurder neemt en de gevolgen voor het personeel.
Geeft de bestuurder hieraan geen gevolg, dan kan de or zich beraden over te nemen stappen. Zorg in ieder geval ervoor dat de or alles schriftelijk ontvangt, schriftelijk verstuurt en alles bewaart.
In het meest vergaande geval kan de ondernemingsraad, bij het negeren van jullie adviesrecht, een zaak aanspannen bij het Gerechtshof in Amsterdam. Daarvoor kun je als or juridisch advies inwinnen bij een advocaat.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
Shutterstock
Zeven skills van moderne medezeggenschap op 15 april 2021
Medezeggenschap blijft mensenwerk. Wel zijn er skills, zeg maar combinaties van vaardigheid en stijl, die je als or-lid nodig hebt om nu succesvol te zijn in de medezeggenschap. Welke zijn dat? Je leert ze in een dag kennen tijdens het event ‘Zeven skills van moderne medezeggenschap‘ op 15 april 2021. Lees hier alle informatie over deze snelkookpan moderne medezeggenschap.
Geef een antwoord