Vakbond FNV moet vanwege teruglopende inkomsten snoeien in het personeelsbestand. In 2019 en 2020 schrapt de bond in totaal 250 voltijdsbanen. Het gaat niet om gedwongen ontslagen. Het reorganisatieplan ligt nu bij de ondernemingsraad en de vakbond voor het FNV-personeel.
FNV-bestuurslid en penningmeester Coen van der Veer (foto) stapt tussentijds op bij de bond, mede uit ergernis over de tegenwerking die hij zegt te hebben ondervonden van het ledenparlement om de financiën van de bond op orde te brengen. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag, dat een interne melding over het vertrek van Van der Veer in handen heeft gekregen. Het ledenparlement bestaat uit 105 leden en is het hoogste orgaan bij de FNV.
Een tekort van 24 miljoen bij ongewijzigd beleid
In de zomer van 2018 liet de FNV weten bezig te zijn met de voorbereidingen van een bezuinigingsoperatie. De bond verloor In de afgelopen jaren zeker 100.000 leden. De teruglopende contributie-inkomsten zouden bij ongewijzigd beleid in 2021 leiden tot een tekort van 24 miljoen euro. Dat dreigende tekort moet worden teruggedrongen met de banenreductie en een kostenbesparing.
De FNV zegt het personeelsbestand met 250 banen terug te willen dringen door natuurlijk verloop en met werk-naar-werktrajecten. De definitieve plannen kunnen waarschijnlijk na de zomer worden gepresenteerd.
De FNV heeft nu nog ruim een miljoen leden. Dat ledental neemt met ruim 2% per jaar af. Een probleem is ook dat een flink gedeelte van het ledental vergrijst; 40% is ouder dan zestig jaar en dat percentage blijft stijgen. De bond wil zich meer gaan richten op werving van jonge leden en op individuele belangenbehartiging, passend bij de huidige arbeidsmarkt.
Bij de FNV werken nu nog circa 2000 mensen, samen goed voor bijna 1700 voltijdsbanen.
Meerdere keren teruggefloten
Bestuurder en penningmeester Coen van der Veer zegt in het FD dat hij voor zijn begroting meerdere keren door het ledenparlement is teruggefloten. Terwijl het nieuwe begrotingsjaar al liep werd de begroting eind februari goedgekeurd.
‘De wijze van behandelen van de begroting heeft wel flinke invloed gehad op mijn beslissing. Ik vind niet dat een dergelijk belangrijk proces op deze manier behoort te verlopen’, zo schrijft Van der Veer in zijn interne brief. In het FD maakt Van der Veer duidelijk dat het flinke eigen vermogen van de bond (circa 400 miljoen euro) zijn begrotingsplan in de weg heeft gezeten. ‘Dat vermogen is niet bedoeld om tekorten aan te vullen,’ zegt hij.
‘Buitengewoon wazig’
Van der Veer was op de helft van zijn termijn. Hij werkte al 25 jaar bij FNV. Hij vertrekt naar de BWI, een internationale vakvereniging voor houtbewerking en bosbouw.
In januari 2018 stapte FNV-vice-voorzitter Mariëtte Patijn plotseling op, mede uit onvrede over de door het ledenparlement voorgestane strategie van de bond. Patijn vond het FNV-strijdplan een kwestie van ‘te laat en te weinig’.
Voorzitter Hans de Boer van ondernemingsorganisatie VNO-NCW hekelde onlangs in de Telegraaf de ‘buitengewoon wazige’ aansturing van de FNV.
Lees ook:
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Waarin wil jij je ontwikkelen? Kies uit een scala aan workshops, bijvoorbeeld de workshop De or gaat onderhandelen over arbeidsvoorwaarden of Communiceren met de achterban.
Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 21 mei.
Geef een reactie