‘Door de hoge looneis sluiten vakbonden en werkgevers aanzienlijk minder cao’s af’. Deze kop was recent te lezen in een artikel in Trouw. De reden voor de daling: de vakbonden blijven stug vasthouden aan hun looneis van maar liefst 5%.
Een onrealistisch hoge looneis, waar nog geen enkele werkgever aan heeft voldaan. Bij de FNV is de historisch hoge looneis simpelweg onderdeel van het beleid. Net als de campagne om het minimumloon van €9,30 met ruim 50% te verhogen naar €14 per uur.
Dit doet veel met de geloofwaardigheid van de vakbonden
Het gevolg van bovenstaand ‘beleid’ is dat vakbonden hun geloofwaardigheid verliezen. Er worden minder cao’s afgesloten omdat werkgevers niet bereid zijn om dergelijke extreme loonwensen te financieren. Dit doet veel met de geloofwaardigheid van de vakbonden in het overleg met werkgevers.
Het is bijna naïef te noemen van de vakbonden dat zij verwachten dat een werkgever in het MKB zo diep in de buidel zou kunnen tasten. Het zou voor veel bedrijven in het MKB zelfs het einde kunnen betekenen als zij aan een dergelijke looneis zouden moeten voldoen en daar zijn de leden en niet-leden zeker niet mee gediend.
Vraagtekens zetten bij je beleid
Het afsluiten van cao’s is de corebusiness van de vakbonden. Als dit de vakbonden niet meer lukt vanwege het eigen beleid, dan moet je bij jezelf te rade gaan en vraagtekens gaan zetten bij dat beleid. Zeker als het de eigen positie verzwakt en je jezelf door het beleid buiten spel laat zetten.
De vakbond speelt een gevaarlijk spel met de arbeidsvoorwaarden van duizenden mensen die afhankelijk zijn van die arbeidsvoorwaarden en de vakbonden zijn aan het verliezen. Zo werden er in maart van dit jaar slechts 10 cao’s afgesloten, terwijl dit er normaliter ruim 30 zijn!
Een zorgelijke situatie
Wat mij betreft een zorgelijke situatie voor de positie van vakbonden. De vraag aan de vakbond is dus: laat je jezelf buitenspel zetten door je eigen beleid of kijk je naar wat realistisch en haalbaar is waardoor je uiteindelijk echt iets kunt betekenen voor je leden?
Mark Capel is specialist in arbeidsverhoudingen en medezeggenschap en directeur van TRAINIAC.
Kom naar de Landelijke Or-dag op 18 juni!
De Landelijke Or-dag heeft dit jaar Impact & Invloed als thema. Verschillende sessierondes bieden je interessante workshops, zoals ‘Pensioenen’ of ‘Inclusief werkgeverschap en de rol van de or’.
Geef een antwoord