Een medisch centrum kondigt aan de afdeling communicatie te willen reorganiseren. De ondernemingsraad brengt een negatief conceptadvies uit, omdat hij het plan onder andere niet concreet genoeg vindt en het niet voldoet aan toezeggingen.
De bestuurder zegt open te staan voor een gesprek, waarbij het reorganisatieplan en het conceptadvies het vertrekpunt zijn. De ondernemingsraad wil echter eerst het reorganisatieplan van tafel hebben, voordat hij in gesprek wil.
Antwoord op openstaande vragen
Intussen geeft de bestuurder een reactie op het concept negatief advies, met daarin onder andere antwoord op openstaande vragen. De ondernemingsraad brengt uiteindelijk een negatief advies uit. Zijn bezwaren tegen het reorganisatieplan, zoals die in het conceptadvies stonden, worden daarin herhaald.
De bestuurder stelt het reorganisatieplan vast, waarop de ondernemingsraad beroep instelt bij de Ondernemingskamer.
Ondernemingskamer
Van de ondernemingsraad mag onder deze omstandigheden worden verwacht dat hij in zijn definitieve advies álle verstrekte informatie betrekt. In dit geval was het definitieve advies van de ondernemingsraad vrijwel gelijk aan het conceptadvies, terwijl de bestuurder als reactie op het conceptadvies nog veel extra informatie had gegeven.
Die informatie had de ondernemingsraad in zijn definitieve advies moeten betrekken. Zo was de bestuurder bijvoorbeeld een aantal toezeggingen niet nagekomen, maar is dit hersteld tijdens het adviestraject.
Houding or heeft constructieve voortzetting belemmerd
De visie op de afdeling en het reorganisatieplan moesten volgens de ondernemingsraad eerst van tafel, voordat een dialoog kon plaatsvinden. Deze houding van de ondernemingsraad heeft een constructieve voortzetting van het adviestraject belemmerd.
Ook heeft de or daarmee de taakverdeling miskend. De visie op de afdeling is op zichzelf niet adviesplichtig. De ondernemingsraad kon zijn mening over die visie uiten in het negatief advies.
De Ondernemingskamer wijst de verzoeken van de ondernemingsraad af.
Commentaar
De adviesaanvraag hoeft niet alle informatie over het voorgenomen besluit te bevatten. De adviesaanvraag moet wel een overzicht bevatten van de beweegredenen voor het besluit, de personele gevolgen en de personele maatregelen.
De ondernemer blijft primair verantwoordelijk voor een goed verloop van het medezeggenschapstraject. Een ondernemer kan in het adviestraject (tussen de datum van de adviesaanvraag en het definitieve advies) echter nog wel informatie verstrekken naar aanleiding van bijvoorbeeld vragen van de ondernemingsraad of uit eigen beweging. Ook mag de ondernemer in deze periode nog fouten in de adviesaanvraag herstellen.
Ondernemingskamer 7 februari 2019, nr. 200.248.355/01 OK
Ineke van de Pas, De Voort Advocaten | Mediators
Lees ook:
Medezeggenschap op koers: voor effectieve medezeggenschap
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshops Denkfouten in de adviesaanvraag en Haal meer uit je adviesrecht.
Geef een reactie