Ieder jaar verliezen circa 280 mensen ledematen door een ongeval met een machine op hun werk, zo bleek onlangs uit een onderzoek van het RIVM. Recent werd ook duidelijk dat in de vleesverwerkende industrie vaak onveilig wordt gewerkt. De Inspectie vindt dat het veiligheidsbewustzijn er niet erg groot is, ondanks een eigen branche-RI&E.
Binnenkort wordt in de Week van de RI&E uitvoerig aandacht besteed aan het voorkomen van ongelukken en beroepsziekten. De RI&E kan alleen werken als deze in de organisatie actief wordt ingezet.
Bij 5 bedrijven 47 waarschuwingen
Bij een controle van de Inspectie SZW bij vijf vleesverwerkers op de Veluwe bleek onlangs dat deze bedrijven overtredingen maken op het gebied van veilig en eerlijk werken. Vier van de vijf bedrijven hebben een boete gekregen van de Inspectie.
In totaal zijn door de Inspectie 47 waarschuwingen voor onveilig werken gegeven. In vier gevallen moest een deel van de productie worden stilgelegd.
Te weinig loon voor uitzendkrachten
Bij de controles zijn medewerkers van 20 uitzendbureaus bevraagd. De Inspectie zegt te vermoeden dat bij een aanzienlijk deel van de uitzendbureaus te weinig loon wordt betaald en dat de uitzendkrachten te lange werkdagen maken.
De Inspectie wijst er op dat het veiligheidsbewustzijn bij de betrokken bedrijven niet erg groot was, ondanks een eigen branche-RI&E, een arbocatalogus en aanvullende arbo-afspraken.
Onveilige situaties bestaan vaak al langere tijd
Uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat onveilige situaties bij bewegende onderdelen van machines vaak al langere tijd bestaan. Het gaat dan om machines zoals cirkelzagen, transportbanden, snij- en inpakmachines. Meestal zijn bewegende delen niet goed afgeschermd.
Op de website lerenvoorveiligheid.nl zijn de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek te lezen, met lessen voor de praktijk.
Elk jaar overlijden ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten en raken tienduizenden mensen geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
De verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt onveiligheid te bestrijden, omdat daarmee risico’s in kaart worden gebracht. Het is dan wel van belang dat werknemers en werkgevers samen actief aan de slag gaan met de RI&E, zegt het landelijk Steunpunt RI&E.
Boetes bij ontbreken RI&E
Omdat de verplichting uit de Arbowet om te beschikken over een Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) nog altijd niet goed wordt nageleefd, gaat staatssecretaris Van Ark de boetes voor het ontbreken van een RI&E verhogen.
In de Week van de RI&E (17-21 juni) staat onder meer het terugdringen van beroepsziekten centraal. Het activiteitenoverzicht, met onder andere workshops, adviesgesprekken, checks en scans, is te vinden op Week van de RI&E.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht voor de RI&E.
Lees ook:
- De RI&E echt laten werken? Maak hem dynamisch
- Checklist: ondernemingsraad en de RI&E
- Ontbreken RI&E wordt harder bestraft
- Arbo verbeteren met proactieve aanpak RI&E
RI&E game in 1 dag (Nieuw!)
Met de RI&E game vergroot je op een praktische en speelse manier je kennis en inzichten over arbeidsrisico’s. Je krijgt praktijkervaring die je als or-lid kunt gebruiken in jouw bedrijf. Bekijk hoe dat werkt.
Studiedag Arbo voor de or
Veilig en gezond werken, hoe pak je dat aan? Kom naar de Studiedag Arbo voor de or op 12 december. Met inspirerende voorbeelden, recent onderzoek en workshops waarmee je je kennis op Arbo-gebied weer up to date kan brengen.
Klopt helemaal. De vraag is in 2014 al gesteld of er nog wel goede RI&E’s mogelijk zijn (NVVK info). Veel ondernemingsraden zitten bij de directeur op schoot (ambtelijke gezondheid). Maar het belangrijkste is, dat de overheid gedoogt dat bedrijven geen of slechte RI&E hebben. Kortom, de overheid maakt bewust van de Arbowet symboolwetgeving. En dus komt preventie niet of nauwelijks van de grond en komen duizenden werknemers vroegtijdig te overlijden. Dan kun je mooie boeken schrijven over het voorkomen van beroepsziekten, maar dat gaat echt niet werken zonder goedwerkende beschermingswetten en handhaving.