Tot 31 juli kan een aanvraag worden gedaan voor een nieuwe subsidie, bedoeld voor projecten voor eerlijk, veilig en gezond werk in bedrijven en branches. Het gaat om projecten die gericht zijn op onderzoek, preventie of voorlichting over eerlijk, gezond of veilig werken.
Juist in een krappe arbeidsmarkt is het bewust aan de slag gaan met de thema’s eerlijk, gezond en veilig werken van belang voor het vinden, binden en boeien van goed personeel, stelt het subsidiërende Ministerie van Sociale Zaken. Kern van de regeling is het stimuleren van goed werkgeverschap.
Eerlijk werk heeft onder meer betrekking op juiste beloning, gelijke behandeling en fatsoenlijke arbeidstijden. Bij gezond en veilig werk kan het bijvoorbeeld gaan om fysieke en psychosociale arbeidsbelasting (PSA), ongewenste omgangsvormen en duurzame inzetbaarheid.
Geld voor onderzoek, nieuwe werkwijzen of voorlichting
Vanaf 17 juni kunnen werkgevers- en werknemersorganisaties subsidie aanvragen voor projecten die als doel preventie hebben, of het vergroten van kennis over eerlijk, gezond of veilig werk. Voorbeelden zijn (pilot-)onderzoek of nieuwe werkwijzen, of voorlichtingsactiviteiten of trainingen aan groepen. In de subsidiepot zit 600.000 euro. Er geldt het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-principe. De sluitingsdatum is 31 juli 2019.
De subsidieregeling maakt deel uit van het sinds vorig jaar lopende programma ‘Eerlijk, Gezond en Veilig Werk’ en moet bijdragen aan betere naleving van de regels. Het programma is ook bedoeld als ondersteuning van het eigen initiatief van bedrijven en branches voor eerlijk, gezond en veilig werk. De website gezondenveiligwerkt.nl biedt bedrijven een overzicht van kennis, instrumenten en goede praktijken.
Het minimum subsidiebedrag is 25.000 euro
De subsidieregeling is gebaseerd op cofinanciering. Volgens de aanvraagcriteria bedraagt het minimum subsidiebedrag 25.000 euro. In principe bedraagt de subsidie 50% van de subsidiabele kosten. Als thema’s worden gecombineerd kan het maximale percentage van de subsidie mogelijk 80% zijn.
Lees ook:
- RI&E is geen garantie voor veilig werk
- Checklist: Arbozorg voor uitzendkrachten
- Arbowet-checklist voor de ondernemingsraad
Kom naar de Landelijke Or-dag!
De Landelijke Or-dag op 18 juni heeft dit jaar Impact & Invloed als thema.
Verschillende sessierondes bieden je interessante workshops, zoals ‘Duurzame inzetbaarheid: werknemers in eigen kracht’ of ‘Inclusief werkgeverschap en de rol van de or’.
Geef een antwoord