Pas las ik voor in de bibliotheek. Een maandelijks terugkerend ritueel waar ik veel plezier aan beleef. Die grote ogen van de kleintjes als ik een bulderende stem opzet, omdat de dialoog erom vraagt. Het boek waar ik uit voorlas: ‘Anders is niet minder goed’.
Het gaat over een ezel die Anders wil zijn en zich niet aan het lesrooster van ‘Schoppen’ en ‘Koppig zijn’ wil houden. Hij krijgt straf maar blijft Anders. Hij redt zelfs de hele klas door Anders te zijn en krijgt het voor elkaar dat het lesrooster van de klas volledig op de kop gezet wordt en er ook leuke dingen in het rooster komen. Ja een kinderboek maar met een prachtige boodschap dat Anders zijn vaak iets oplevert.
Geweldige ervaringen
Afgelopen jaren ben ik als vrijwilliger in Zuid-Afrika en Nepal geweest. Wat waren dat geweldige ervaringen. En waar Anders zijn een nieuwe dimensie kreeg. Echt het verschil maken door de lokale bewoners te helpen met van alles en nog wat. Helping without hurting was de slogan in Afrika en ik geloof erg in deze vorm van ontwikkelingshulp. Ik heb vier vrouwen bijv geholpen een bakkerij op te zetten zodat ze een hele gemeenschap van broden konden voorzien.
De laatste week van mijn verblijf heb ik mezelf als weddenschap met mijn medevrijwilliger een rastacoupe aan laten meten. De kapster kon eerst niet geloven dat ik dit wilde maar na vier uur invlechten keek ik in de spiegel en zag een totaal ander iemand naar me grijnzen.
Het stond heel bijzonder en toen ik met de zoon van onze hospita over de markten van Durban liep heb ik ongelofelijke lol gehad. De donkere dames floten, riepen van alles en klapten in hun hand toen ik voorbijkwam. Ik heb zelfs enkele huwelijksaanzoeken gehad! Ze hadden daar nog niet vaak of nooit een blanke man met rastahaar gezien. Mijn Anders zijn zorgde voor een geweldige dynamiek en heel veel humor.
Buiten je comfortzone
En wat is de link naar de MZ? Or-leden zijn vaak wat traditioneler en vinden het lastig om Anders te zijn. Buiten je comfortzone en Out of the box denken blijkt vaak een lastige exercitie. Maar Anders zijn zorgt vaak wel voor verrassende situaties. Dat een directeur verrast is en even op het verkeerde been gezet wordt. Omdenken omdat de situatie vast dreigt te lopen in een modderpoel zonder stromend water. Heerlijk om een keer Anders te zijn. Door bijv te vragen: Maar wat zou er kunnen gebeuren als we het toch op deze manier doen? Waar bent u bang voor?
Zelf heb ik in Afrika en Nepal gemerkt dat mijn Anders zijn vaak zorgde voor humor. En met humor is er veel te winnen. Een gespannen situatie kan even ontdaan worden van de scherpe randjes. Misschien is het goed om binnen de MZ eens te kijken hoe Anders zijn kan zorgen voor nieuwe wegen, voor mooie inzichten en voor een ander contact met de directeur. Wees eens Anders!
Arend Compagner is senior trainer-adviseur bij Odyssee MZ. acompagner@odyssee-groep.nl.
Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!
Hoe ziet een verandertraject eruit en waar zitten de risico’s en valkuilen?
Tijdens de themadag ‘Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!’ op 1 oktober leer je onder meer welke inhoudelijke rol de or kan spelen tijdens veranderprocessen.
Mooie column, mooie boodschap: Anders met humor. Klinkt goed!