Mag de werkgever na een fusie afwijken van de afspraak met de ondernemingsraad om over te gaan naar eenhoofdig bestuur?
De stichtingen Volksbond Amsterdam, Streetcornerwork en Projecten Streetcornerwork fuseren bestuurlijk. Met de ondernemingsraad is onder meer afgesproken dat gestart wordt met een collegiale directie en dat ná de benoemingstermijn ‘wordt overgegaan op een eenhoofdige Raad van Bestuur van de ook juridisch gefuseerde organisatie, tenzij context en interne ontwikkelingen aanleiding geven hiervan af te wijken.’
In strijd met deze afspraken ontvangt de ondernemingsraad een adviesaanvraag om toch verder te gaan met een tweehoofdige Raad van Bestuur die tevens de directie zal vormen. De or adviseert negatief en gaat in beroep bij de Ondernemingskamer nadat het besluit toch wordt genomen.
Onvoldoende duidelijk
De ondernemer maakt onvoldoende duidelijk waarom in strijd met de afspraken is gekozen voor deze constructie en voor 2 fte. Het besluit maakt onvoldoende inzichtelijk wat er anders is dan toen de afspraken werden gemaakt met de or. Mogelijk wil de Stichting geen van beide directeuren ontslaan, maar onduidelijk is welk gewicht daaraan bij het besluit is toegekend.
De wens beide directeuren te behouden vanwege goed functioneren en om gedwongen ontslag te voorkomen, is zonder nadere toelichting een ontoereikend argument voor toepassing van de gemelde tenzij-formulering bij de afspraken. Ook wat de werkzaamheden van Raad van Bestuur en directie zullen zijn blijft ongewis, of dat alternatieven zijn onderzocht waar de or om had gevraagd.
De Ondernemingskamer draagt de ondernemer op het besluit ongedaan te maken, mede omdat hij heeft gezegd dat er met de bestuurders voorwaardelijke afspraken waren gemaakt. Dat de bestuurders op de hoogte waren van het traject met de or, maakt dat het de vraag is of zij zich kunnen beroepen op hun rechten als derden die niet door voorzieningen van de Ondernemingskamer geraakt kunnen worden.
Commentaar
Deze uitspraak toont de betekenis van in het verleden met de or gemaakte afspraken. Als bij een gefaseerd fusietraject is afgesproken dat toegewerkt wordt naar een eenhoofdig bestuur, dan kan daar niet eenvoudig van afgeweken worden. Ook al is er een voorbehoud gemaakt. Houdt de or vast aan de afspraak dan is het aan de ondernemer om inzichtelijk te maken wat er is gewijzigd sinds de afspraken zijn gemaakt. Schiet die onderbouwing tekort dan moet de ondernemer zijn afspraken nakomen.
Ondernemingskamer 12 maart 2019 ECLI:NL:GHAMS:2019:806
Loe Sprengers, advocaat bij Sprengers Advocaten
Lees ook:
Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!
Hoe ziet een verandertraject eruit en waar zitten de risico’s en valkuilen?
Tijdens de themadag ‘Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!’ op 1 oktober leer je onder meer welke inhoudelijke rol de or kan spelen tijdens veranderprocessen.
Geef een antwoord